Најновије

НАЈУТИЦАЈНИЈИ ФРАНЦУСКИ МАГАЗИН ОБЈАВИО АНАЛИЗУ! "ФИГАРО": Ђукановић лако може да падне!

Председник Црне Горе Мило Ђукановић доношењем непријатељског "закона о слободи вероисповести" отишао је предалеко и лако се може десити да ускоро падне са власти!

Ђукановић (Фото: Јутјуб)

То каже Жан-Кристоф Буисон, заменик главног уредника најутицајнијег француског магазина "Фигаро", у ауторском тексту под називом "Црна Гора је изгубила веру у свог председника". Буисон напомиње да је Ђукановић на власти скоро пуне три деценије, али да је сада суочен са највећим искушењем.

Не вреде савезници

Француски новинар наглашава да је велико питање хоће ли Ђукановић следеће године прославити 30 година власти.

"Упркос подршци америчких савезника, упркос релативно здравој економији земље чије туристичке лепоте привлаче туристе током целе године, упркос перспективи уласка у ЕУ (после НАТО), што грађани (наивно?) доживљавају као свети грал, то се питање ипак поставља. Грешка у једној напетој ситуацији до које је довео председник лично извела је на улице чак 200.000 грађана (од укупно 600.000 становника) који демонстрирају већ месец и по дана. Црногорски председник је сада, чини се, отишао предалеко", наводи Буисон.

Према његовим речима, 26. децембра прошле године посланици Ђукановићеве странке изгласали су закон који им омогућује национализацију имовине СПЦ ако она не може да приложи папире о власништву.

"Многе цркве изграђене су у 6. или 7. веку, док су неке настале у време отоманске окупације, касније и фашистичке окупације и у доба комунизма. Да не помињемо да су често биле пљачкане или уништаване. Одлучан народ мирно се окупља око митрополита Амфилохија пре свега да искаже припадност српској цркви, која је установљена још у 13. веку. Они такође изражавају и да им је дозлогрдио човек који је далеко од тога да је поштен и узоран", истиче Буисон, који је у свом тексту детаљно описао и како су се Мило Ђукановић, његов брат Ацо и остали чланови породице и припадници олигархије енормно обогатили злоупотребљавајући државне ресурсе.

Полако схватају

Коментаришући ову анализу, политиколог Владислав Дајковић оцењује да није нимало изненађен тиме што Запад полако стаје на страну СПЦ и народа.

- Оно што се дешава у Црној Гори можемо назвати историјским процесом који је превазишао политичку борбу против Ђукановића. Готово је немогуће игнорисати чињеницу да се на свака три дана у малој Црној Гори окупља више од 200.000 људи, што је трећина укупне популације. Надам се да ће и Запад схватити да је њиховом пулену дошао крај и да је време да и они коначно отворе очи и обрате пажњу на Ђукановићева непочинства - подвлачи Дајковић.

1999. Клинтон планирао да подели Косово, Олбрајтова ударила контру. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА