Најновије

Русија и Асад ефикасно врше притисак на америчке трупе у Сирији

Америчке трупе, које су заузеле делове Сирије, су под све већим притиском како Русија и Сирија појачавају своје војно присуство у региону.

Асад и руска војска (Фото: mil.ru)

Извештава се да су амерички војни и дипломатски званичници изјавили да Русија интензивира “упаде” патрола у америчке трупе и да руски хеликоптери лете ближе америчким трупама у оквиру кампање “појачаног притиска”, пише Њујорк тајмс.

Према извештајма, значајно присуство сиријских, руских као и других беспилотних летелица у региону такође је „нарушило америчку ваздушну супериорност“ у регионима где су присутне америчке снаге. У извештају се тврди да руске мере, поред сиријског војног присуства, желе да „представе сталан низ изазова“ који ће на крају учинити америчко војно присуство „осетљивијим“.

Извештај цитира вицеадмирала Тима Сзиманског, специјалне снаге САД-а (море, ваздух и копно), који је заменик шефа војне команде за специјалне операције, рекавши да Русија и Дамаск ефикасно “врше притисак” на америчке окупационе снаге на североистоку Сирије .

У разговору са новинарима прошле недеље, врхунски амерички дипломата, који је надгледао питања Сирије, Џејмс Ф. Џефри такође је рекао да сусрети са руским и сиријским трупама “нису свакодневна појава, али се повец́авају и због тога су проблематични”.

Сиријска влада је руске трупе формално позвала у арапску земљу 2015. године и – поред иранских војних саветника – оне су омогућиле Дамаску да постепено потисне терористе, које подржавају стране државе, а који су пустошили земљу од 2011. године. Међутим, Вашингтон је илегално распоредио трупе у државу под изговором да се бори против терориста ИД.

Упркос томе што ИД тренутно нема значајно присуство у земљи, администрација Доналда Трампа саопштила је у октобру прошле године да држи стотине војника на североистоку Сирије, где је смештен велики део сиријских нафтних поља. Амерички председник је више пута рекао да Вашингтон жели да профитира од сиријских резерви нафте.

“Оно што намеравам да учиним је да направим договор са  ExxonMobil или неком од наших сјајних компанија да уђемо тамо и направимо посао”, рекао је Трамп у октобру.

Према недавно изложеном предлогу буџета Вашингтона за 2021., Трампова администрација настоји да додели 200 милиона долара сиријским Демократским снагама (СДФ) које воде Курди, а које тренутно контролишу нафтна поља на североистоку Сирије. Посматрачи су приметили да се сума може односити на трансакције повезане са нафтом, а које укључују снаге СДФ подржане од стране САД-а.

NYT такође пише да се амерички званичници плаше да би стални сусрети између америчких трупа и снага које предводи Дамаск могли да ескалирају након што Сирија заврши антитерористичку војну кампању у провинцији Идлиб, последњем терористичком упоришту у земљи.

Америчка окупација сиријских нафтних поља следи с обзиром да су Дамаску неопходна велика нафтна лежишта како би се задовољиле његове енергетске потребе и обновила земља услед западних санкција. Говорећи у новембру, шеф Централне команде америчке војске генерал Мекензи рекао је да би “у неком тренутку очекивао” да ће сиријска влада “ступити на то тло”.

Напетости су, међутим, већ порасле када су америчке трупе убиле сиријског цивила након што су сиријске трупе почетком ове недеље зауставиле америчку војну патролу источно од сиријског североисточног града Камишли. Сиријски мештани, који су се окупили да изразе противљење присуству САД-а, нападали су и гађали војна возила.

Турска војска објaвила нови снимак напада на Идлиб, који можете погледати ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА