Најновије

ГДЕ ДА СЕ ПОВУЧЕМО?! Руси и Турци очи у очи у Сирији, једна варница може да запали два континента!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган обећао је да неће повући турске трупе из сиријске регије Идлиб и да ће његов предстојећи телефонски позив с руским лидером Владимиром Путином помоћи Анкари у утврђивању његове политике.

Руси у Сирији (Фото: Амн)

Очекује се да ће телефонски позив двојице лидера о расправи о Идлибу бити одржан у петак увече. “Резултат овог разговора ће одредити наш став у том подручју”, рекао је Ердоган. Турски лидер је изјавио да Анкара неће повући своје снаге из Идлиба док се операције сиријске владе тамо настављају.

“Ако режим (у Дамаску) не заустави нападе у Идлибу, није могуће да се повучемо”.

Сиријска северозападна провинција Идлиб последње је преостало велико упориште под контролом снага које се боре против сиријске владе. Неке од тих снага су џихадистичке групе, а неке милитанти подржани од стране Турске. Ситуација на терену се драматично погоршала последњих недеља док је сиријска војска обновила притисак тврдећи да терористи нападају сиријске трупе и особље. Турска је у међувремену оптужила Дамаск да бомбардује цивиле и гранатира своје војнике, пише РТ.

У четвртак су милитанти потпомогнути турском артиљеријом покренули контранапад против сиријске војске у источном крају Идлиба, али су одбијени уз помоћ руских ваздушних напада. Анкара је рекла да су тог дана у ваздушним ударима убијена два њена војника. Говорећи у петак, Ердоган је тврдио да су његове трупе "неутрализовале" око 150 војника сиријске владе, заједно са десетак тенкова и 14 самоходних возила. У међувремену, сиријски државни медији објавили су да је у неуспелом нападу на сиријске положаје убијено "десетине" терориста.

Ердоган је рекао да су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон предложили да се 5. марта одржи састанак са Путином, али још није добио одговор Русије.

Москва оптужује Анкару да није испунила своје обећање о уклањању џихадистичких група из “зоне деескалације” у Идлибу коју су основале Русија и Турска. Руска војска саопштила је у петак да терористи користе цивиле као људски штит, спречавајући их да изађу из борбене зоне хуманитарним коридорима које је успоставила Москва.

Руски центар за помирење за Сирију позвао је Анкару да избегне даље крвопролиће “заустављањем подршке терористима и њиховим наоружавањем”.

Прочитајте ОВДЕ    шта је то српска војска годинама чекала.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА