Најновије

ДАЧИЋ: Шпанија даје пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић састао се са државним секретаром за европске послове Министарства иностраних послова Шпаније Хуаном Гонзалесом Барбом којем је захвалио што Шпанија даје пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и што је подржава на европском путу.

Дачић (Фото: Министарство спољњих послова)

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић састао се са државним секретаром за европске послове Министарства иностраних послова Шпаније Хуаном Гонзалесом Барбом којем је захвалио што Шпанија даје пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и што је подржава на европском путу.

Дачић је истакао и да Србија даје чврсту подршку територијалном интегритету и суверенитету Шпаније, наводећи да све институције у нашој земљи имају инструкције са највишег нивоа да, уколико буде покушаја власти Каталоније да комуницирају са њима, о томе обавесте Амбасаду Шпаније у Београду.

Према Дачићевим речима, Шпанија је увек давала пуну подршку Србији у отварању поглавља, противећи се непринципијалним условљавањима које је, каже, Србија доживљавала од других држава чланица ЕУ.

Шеф дипломатије је рекао да је Гонзалес нови државни секретар у новој шпанској влади и да је ово његова прва посета некој држава од када је именован.

"То потврђује висок ниво наших односа и са задовољством могу да кажем да су наши односи стратешког карактера, да су привилеговани, без отворених питања и да те односе карактерише сарадња на свим пољима", рекао је Дачић.

Каже да Србија и Шпанија остварују добру сарадњу у готово свим областима – полиције, одбране, као и да је 2018. године робна размена између две земље прешла пола милијарде евра.

"Желимо да наши билатерални односи буду још бољи, што значи да бисмо се обрадовали уколико би краљ Филип VI или премијер Санчез посетили Србију, као и нова министарка спољних послова. Имали смо добре односе и са досадашњим министром спољних послова Жозепом Борељом који је сада на новој функцији високог представника ЕУ", рекао је Дачић.

Гонзалес: Укидање такси како би се дијалог наставио

Државни секретар за европске послове Министарства иностраних послова Шпаније Хуан Гонзалес Барба је навео да Шпанија осећа посебну одговорност када су Србија и Балкан у питању, пре свега због њиховог принципијелог става по питању КиМ.

"Осећамо посебну одговорност и због тога што је нови европски високи представник ЕУ од пре месец дана наш бивши министар спољних послова и сматрамо да би Шпанија требало да буде проактивна у свом деловању када је постизање решења између Београда и Приштине у питању", рекао је Гонзалес.

Каже да Шпанија има веће амбиције када је реч о пословној и цивилној сарадњи.

Указао је и да се та земља залаже за очување територијалног интегритета Србије и да је важно да Приштина укине таксе како би се дијалог наставио.

"Мислимо да дух дијалога мора да се обнови на онакав начин какав је био 2011. године и надам се да ће, пре тога, Приштина укинути таксе које су уведене упркос принципима ЦЕФТЕ, а то је утицало не само на Србију, већ и на остале чланице те оранизације", рекао је Гонзалес.

Према његовим речима, приштинска страна би требало да размисли о својим потезима, ако жели да до решења дође.

Гонзалес истиче да су недавно потписана писма о намерама за обнављање железничког транспорта и авио-линије добар сигнал и начин да се крене напред у односима између Београда и Приштине.

Библијски призор на трговима и улицама главног града Црне Горе! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА