Најновије

ОВО ЈЕ НАЈВЕЋА ШПИЈУНСКА ОПЕРАЦИЈА ЗАПАДА ИКАДА: Пробали да надгледају и Југославију, али одмах су проваљени! (ВИДЕО)

У операцији "Рубикон" западних тајних служби деценијама је шпијунирано пола света, а на мети је била и Југославија, али безуспешно, преноси Дојче веле. Према њиховим наводима тајне службе САД и Западне Немачке су у тајној операцији "Рубикон" деценијама шпијунирале 130 земаља и Уједињене нације.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

У овој операцији је специфично то што су немачки БНД и америчке ЦИА и НСА биле тајни власници фирме Крипто АГ са седиштем у Швајцарској и манипулисали су уређајима за шифрирање, које су обавештајне службе широм света набављале за велике паре у уверењу да купују безбедне машине из "неутралне земље".

На тај начин су ове тајне службе, осим вредних информација зарадиле милионе или милијарде. Иако су аферу недавно раскринкали немачки и швајцарски јавни сервиси ЗДФ и СРФ, као и амерички Вашингтон пост, бројна питања су остала без одговора - ко је од политичара био упућен у ове махинације, ко је лагао свој парламент, шта је било са зарађеним новцем и како су овако стечена сазнања утицала на историју друге половине 20. века.

За сада нико од упућених актера који су још живи не жели да говори, а једини је Бернд Шмитбауер, министар канцеларског уреда у време Хелмута Кола, потврдио да је операција "Рубикон" постојала и рекао да је она допринела да "свет буде сигурнији и мирнији". Како се наводи, све је почело септембра 1999. на једном сусрету ветерана западних тајних служби у Берлину, старих пријатеља и познаника из времена Хладног рата, а учесници састанка су били поносни јер су деценијама управљали највећом шпијунском операцијом у историји.

Констатовали су да би била штета да се прича о таквом успеху некако не сачува за потомство, па су тајни агенти зато одлучили да направе завршни извештај, неку врсту хронике те операције, па тако амерички извештај под именом "Минерва" и Немачки под називом "Рубикон" имају укупно 280 страница. Пре две године те извештаје је добио Петер Ф. Милер, аутор документараца о тајним службама који је рађен за други програм немачке телевизије, а потом су новинари укључили колеге из Швајцарске и Америке и дуго проверавали материјал пре него што су 11. фебруара ове године објавили причу.

Испоставило се да су западне тајне службе имале читав свет "на длану", иако главни ривал СССР, као ни Кина, нису били међу купцима уређаја за шифровање фирме Крипто АГ. Све време, међутим, Југославија се готово од почетка налазила на списку купаца те фирме и била је једна од најбољих муштерија, а у исто је време била важна мета шпијунирања.

Из извештаја ЦИА види се да је Југославија још 1957. купила 121 машину за шифровање типа ЦX 52, а извештај БНД каже да је Југославија тада купила само старе механичке Крипто уређаје које су ЦИА и НСА највероватније могле да пресрећу.

Негде око 1978. Југославија је за више стотина хиљада швајцарских франака купила велику количину тада савремених електронских апарата типа МЦХ-314 за војску који су, наравно, били "проваљени", међутим, Југославија је имала и своје стручњаке и превара је брзо откривена.

Уређаје за Југославију је иначе "намештао" БНД. Конкретно, транспарентни алгоритам који су ЦИА и БНД могли да читају развио је запослени потписан са "С".

"Он је користио шему за синхронизовања унапред како би уређај учинио читљивим. Немачка шема је, међутим, била превише транспарентна, па је неколико купаца, међу којима су били Југословени и Аустријанци, открило читљивост машине", наводи се у америчком извештају. Људи из ЈНА су тражили од Крипто АГ да им пошаљу специјалисту да поправи уређај иначе ће открити тајну, због чега је врх фирме Крипто АГ одржао хитан састанак, а месец дана касније инжењер који није био упућен у манипулисање отишао је у Београд и открио да уређај може да се учини нечитљивим односно безбедним.

После тога Југославија више није била тема у фирми Крипто АГ, тачније све док није почео рат деведесетих. Бруно фон Ах у интервјуу за СРФ каже да су тада дошли људи из управе и питали га какви су уређаји продати Југославији и онда му је постало јасно за кога ради - покушали су да прислушкују ЈНА, односно српску страну која је наследила опрему, али им то није успевало.

Операцију "Рубикон" је највише угрозио познати случај када је инжењер Крипто АГ Ханс Билер ухапшен и девет месеци држан у затвору у Техерену. Убрзо након тога, тадашњи шеф БНД Конрад Порцнер јасно је дао до знања директору ЦИА Џемсу Вулсију да операција више нема подршку политичког врха Немачке и БНД је септембра 1993. продао Американцима удео у фирми Крипто АГ за 17 милиона долара.

Немачки обавештајци су били незадовољни што морају да прекину тако успешну операцију коју је ЦИА је наставила без њих, наводно све до 2018. Информације о операцији "Рубикон" пренели су медији широм света, међутим чуди мали број реакција, с обиром да се једино у Швајцарској десио прави политички земљотрес, пише ДW. Према истраживању ЗДФ, постоји сумња да је Савезна влада својевремено лагала контролни одбор, јер је у писменом одговору на упит ЗДФ, Константин фон Ноц, посланик Зелених и члан тог одбора, рекао је да ће на следећем састанку затражити одговарајући извештај од савезне владе и одговоре на питања која се намећу извештајем о операцији "Рубикон".

Прочитајте ОВДЕ   чиме је то Дејан Лучић уздрмао јавност.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА