Најновије

ТРАМПОВ ИЗАСЛАНИК ЗА БАЛКАН СТАО НА НАШУ СТРАНУ! Метју Палмер поручује: Мило мора да попусти и уважи интересе СПЦ!

Разумемо забринутост Српске православне цркве и веома је важно да о томе разговарају влада и Црква. Јако је битно да се смире тензије које је закон изазвао, каже Палмер.

Метју Палмер (Фото: Јутјуб)

Метју Палмер, специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за Балкан, поручује да црногорски председник Мило Ђукановић мора да попусти у вези са спорним "законом о слободи вероисповести" и да уважи легитимне интересе СПЦ.

Амерички званичник каже да Вашингтон разуме забринутост представника СПЦ, због чега је јако важно да владике и људи из Владе Црне Горе разговарају. Према његовим речима, битно је и да се смире тензије које је овај закон изазвао у читавом региону.

Само мирно решење

Палмер истиче да многе европске државе имају сличне законе као Црна Гора, али да је потребно решити све недоумице.

Амфилохије одликовао "Београдски синдикат"

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао је групу "Београдски синдикат" Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновица за надахнутост и бригу за Цркву кроз песме "Догодине у Призрену" и "Свиће зора", које су посвећене одбрани светиња у Црној Гори и на Косову.

"Како су три члана групе Феђа Димовић, Блажо Вујовић и Бошко Ћирковић враћена са граничног прелаза Добраково и аеродрома у Подгорици, грамату и орден у име групе примио је Александар Протић, једини члан групе који је успео да уђе у Црну Гору", наводи се у саопштењу.

- Закон сам по себи јесте у складу са црногорским обавезама као кандидата за чланство у Европској унији. Ипак, ми разумемо забринутост СПЦ и веома је важно да о томе разговарају влада и Црква и да се смире тензије које је закон изазвао. Такође, битно је и да се елиминише ризик од насиља на улицама - наглашава Палмер, додајући да се Вашингтон залаже за компромис и мирно решење спора.

- САД очекују да ће започети разговор владе Црне Горе и СПЦ бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вери, са циљем да се дође до разумевања о томе како се закон може применити а да заштити интересе црногорске владе, грађана, али и легитимне интересе СПЦ - поручује Палмер.

Коментаришући наводе америчког званичника, портпарол НСД Марко Ковачевић каже да светска јавност полако схвата да је спорни закон у ствари закон против грађана.

- Спор се може решити мирно само у случају да Ђукановићев режим остави СПЦ на миру. Тако ће се истовремено заштитити и интереси грађана. А за црногорску владу је већ касно. Она ће, како год буде, бити промењена одмах након следећих избора - уверен је Ковачевић.

Губитничка позиција

Лидер "Заветника" Стефан Стаменковски оцењује да је свима јасно да се народ у Црној Гори подигао против срамног закона.

- Не може постојати компромис између владе и СПЦ зато што се са једне стране налази Ђукановићев криминални режим, а са друге СПЦ и огроман број грађана Црне Горе. Чак је и Америка свесна Ђукановићеве губитничке позиције и зато она сада покушава да смири тензије, али и да нађе начин да га задржи на власти - закључује Стаменковски.

Запленили 32 мајице и 124 налепнице са тробојкама

Црногорски цариници су на граничном прелазу Драченовац запленили већу количину мајица и налепница са српским тробојкама. На граници је детаљно контролисано возило у ком је нађена непријављена роба од 32 мајице и 124 налепнице. Медији преносе да су мајице и налепнице вероватно били намењени учесницима литија.

Отимају Буљарице на име лажног пореског дуга

Милутин Симовић, потпредседник владе Црне Горе, поручио је да је сагласан са изјавом директора црногорске Пореске управе да би у случају неизмиривања дуга Митрополије црногорско-приморске тај дуг евентуално наплатио средствима са рачуна или од њене имовине, али не од верских објеката, већ некретнина којима располаже на атрактивним локацијама.

- Ако погледамо на примеру Буљарице, Митрополија је тражила и добила пренамену за 55.000 метара квадратних за туристичко-апартманске намене, а само 737 метара квадратних за цркву. Дакле, 1,3 одсто за верске намене, а 98,7 одсто за бизнис - истакао је Симовић, и тако потврдио да Ђукановићев режим на све могуће начине жели да отме имовину СПЦ у Црној Гори.

Дежурни србомрзац се огласио, више о томе ОВДЕ!

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА