Најновије

АМЕРИ ПУКЛИ КО ЗВЕЧКЕ: Пентагон у Сирији изгубио 715 милиона долара наоружања!

Како је могуће да империјалистичко царство пар екеселанс масовно „губи“ оружје по свету?

Маринци (Фото: marines. mil)

Маскарада у прикривању “добрих” злочина почињених над сиријским грађанима у име борбе против “окрутног диктатора” Асада добила је нови чин ове гротеске. Пентагон је успео да изгуби 715 милиона долара наоружања. Међутим, треба напоменути да то није новост, јер је губитак оружја тамо где је рат помало национални спорт за Сједињене Државе толико чест да се човек запита како је могуће да се бирократске погрешке, неуредност у складиштењу и изложеност крађи и лошем времену могу догодити тако лако. Како се можете тако бедно пропасти на дословно виталном питању?

Притужба је поднесена у оквиру извештаја Генералног инспектора Министарства одбране Сједињених Држава. „Special Operations Joint Task Force-Operation Inherent Resolve”, тело надлежно за помоћ и савет савезничких војника „сиријске опозиције“, које контролише САД, идентификовано је као могући кривац. Међу праксама управљања централизована архива извештавања уочава да нема недостатка. Али оружје је било похрањено у Кувајту, где је стајало без надзора.

Већ 2017. године је Амнести Интернешнал навео како су Сједињене Државе изгубиле милијарду долара у оружју за Ирак и за безбедносне снаге у Кувајту.

Годину дана пре, 2016. се америчка војска, током ревизије, обвезала на јачање састава праћења будућих пошиљки оружја у Ирак. Тачно као у 2007. Баш као да се ради о спајалицама, а не оружју.

Ревизија, јавно објављена у прошли уторак, открила је да руководиоци специјалних операција заједничке оперативне групе операције „Инхерент Ресолв“ нису водили свеобухватне пописе за сву купљену и примљену опрему за опремање сиријских савезника у борби против „Исламске државе“ у фискалним годинама 2017. и 2018. због недостатка средињег складишта и документације о одговорности. Занимљиво је да САД у својим саопштењима и извештајима ИД нигде не додају префикс „терористички“, као да је реч о добротворној групи или „Војсци спаса“?!

Осим тога, службеници Пентагона у задуженој команди “до сада нису правилно складиштили или осигурали одговарајућу опрему у складу са смерницама министарства и барем у једном случају су “складиштили оружје напољу у металним контејнерима, излажући опрему оштрим временским условима попут топлоте и влаге”.

“Без тачних евиденција о одговорности, као што су евиденције инвентара и примања пошиљки, особље СОЈТФ-ОИР могло је наручити опрему коју СОЈТФ-ОИР већ има на складишту ризикујући непотребно трошење средстава Пентагона и даљу претрпаност складишта у Кувајту, што је резултирало складиштењем опреме напољу”, наводи се у извештају најмоћније, набоље и најпрецизније ратне машинерије на свету.

Сећате се напада на америчке трупе у Авганистану у којем су недавно погинула два војника, а шест је рањено? Е тада је, према свим америчким часописима, као што су Милитари Воч, Нешнал Интерест, Брејкинг Дифенс и другима, нападач користио америчку машинку М249, а не стари „совјетски калашњиков“, како се у почетку тврдило.

Никакво чудо, јер је доказано да је од 1,5 милиона комада ватреног оружја, којег је Пентагон поделио авганистанским муџахединима и ирачким снагама безбедности, Вашингтон имао евиденцију за око 700. 000 комада. Око 800. 000 комада оружја је америчка војска делила без икакве евиденције и према „ситуацији и на терену“. Часопис Таск анд Пурпоуз признаје ову „грешку“, али наводи како је то уобичајени проблем од почетка „глобалног рата против тероризма“ и да званичници не воде евиденцију коме и колико оружја дају. И све ће завршити на томе? Само у последњој ревизији недостаје оружја за 715 милиона долара, док је у Авганистану и Ираку „нестало“ 800. 000 комада ватреног оружја, укључујући снајпере 7,62 мм Мк 14 „Еnhanced Battle“,  које је репортер и морнарички ветеран Томас Гибонс-Неф идентификовао код неколико тешко наоружаних терориста ИД у Раки.

Како је то постала пракса, а не појединачни случај, природно се запитати зашто Американци још увек нису научили држати своје играчке у реду, док роваре по свету попут размажене деце? Да смо злобни, могли бисмо приметити да се у овом случају губитак оружја увек догађа у близини бораца наводно уништеног „калифата“, који свако мало „ускрсне“ и тражи америчку војну присутност да га поново обезглави.

Губитак овог оружја је погодан и зато што сиријска војска незаустављиво ослобађа земљу, део по део, елиминишући пријатеље Американаца и Турака, успркос њиховим плановима за дестабилизацију. Но, ми нисмо злобни и нећемо отварати та питања. Зар не?

ПрочитајтеОВДЕ   какав је то хладан туш из Москве.

Извор: logicno. com/Саша Ф./DoD/Nyt

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА