Најновије

БОРБА ЗА ИДЛИБ! Четири светска лидера покушавају да спрече најгори сценарио у Сирији

Лидери Француске, Немачке, Русије и Турске су се договорили да се састану 5. марта како би разговарали о решавању ситуације у Сирији. Они ће покушати да избегну најгори сценарио развоја догађаја" у региону, пише „Екос“.

Идлиб (Фото: РИА)

У току је борба за Идлиб – последњи бастион џихадиста у Сирији. Москва, како пише француски лист, у потпуности подржава Асада који је непријатељски расположен према Турској.

„Русија не треба да дозволи сиријском режиму да користи борбу против терористичких група, као изговор за етничко чишћење“, навела је немачка канцеларка Ангела Меркел. Са друге стране, Москва оптужује Турску за подршку терориста.

Москва и Анкара критикују једни друге, блокирају резолуције, жале се једни на друге у УН. САД и Европа су пажљиво стале на страну Турске, како би очували јединство НАТО-а, као и због тога што ни они не виде Башара Асада у будућности Сирије.

Ако Идлиб буде заузет, Дамаск може објавити победу у грађанском рату. Турска се плаши да то може изазвати неконтрилисани талас избеглица на својој територији, јер је она већ прихватила 3,5 милиона Сиријаца.

Иако, како пише „Екос“, ризик од директног конфликта између Русије и Турске остаје мали, јер би у том случају обе стране много изгубиле. Анкара се већ спрема за руски напад и затражила је од Вашингтона противракетне комплексе „Патриот“, иако је још недавно љутио савезнике из НАТО-а због куповине руских С-400.

Асад осваја Идлиб. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА