Најновије

ЛАЈЧАК ОСТАЈЕ У СЕНЦИ ГРЕНЕЛА: он је представник државе која не признаје терористички творевину

Аналитичари на окупираној српској територији оцењују да ће Мирослав Лајчак, за којег се очекује да буде именован за посредника ЕУ за дијалог Србије и лажне државе остати у сенци америчког изасланика за дијалог Ричарда Гренела, преноси РТК.

Мирослав Лајчак (Фото: Јутјуб)

Иако именовање Лајчака као представника ЕУ за дијалог још није званично објављено, истраживачица такозваног Косовског демократског института Јета Краснићи истакла је да би са њим ЕУ требало да има јединствен приступ такозваној држави.

Краснићи је нагласила да је потребна већа гаранција и посвећеност ЕУ овој терористичкој творевини, а не само олакшавање дијалога између Приштине и Београда, већ и закључивање евентуалног споразума.

– Тачно је да је Лајчак сарађивао са (тзв.) Косовом и захваљујући њему успели смо да имамо односе и са Словачком, иако је то држава која не признаје (тзв.) Косово. Али, још увек постоји забринутост да Лајчак долази као представник државе која не признаје (тзв.) Косово, као што је и Борел… Оно што нам треба од Лајчака или од било кога ко буде именован за специјалног изасланика за (тзв.) Косово, јесте да има посвећеност и подршку ЕУ. Деблокирањем од стране пет држава које не признају (тзв.) Косово би омогућило (тзв.) Косову европску перспективу. То нам је потребно од посебног изасланика – поручила је Краснићи.

Политички аналитичар Фатон Абдулаху истакао је да иако може постојати сумња око Лајчака, она ће се релативизовати, ако постоји потпуно јединство у ставовима лажне државе.

– Ако смо јединствени у ономе што желимо бићемо спремни и да одбијемо нешто неприватљиво. Онда ко год буде представник ЕУ, биће онај који узима у обзир став (тзв.) Косова … Добра ствар би била да Лајчак као представник ЕУ и Гренел као амерички представник буду јединствени у приступу и њиховим захтевима. Ако не буду јединствени, то ће бити проблематично – указао је Абдулаху.

Такође, нагласио је потребу за јединством Вашингтона и Брисела у дијалогу између такозване државе и Србије.

– До сада смо схватили да ће се неслагање и недостатак координације између Вашингтона и Брисела освети нама – поручио је Абдулаху.

Према његовим речима, у форми специјалног изасланика Европске уније за вођење дијалога о овој творевини, Мирослав Лајчак ће очекивано остати у сенци специјалног изасланика америчког председника Доналда Трампа за дијалог окупиране покрајине и Србије Ричарда Гренела.

– Несумњиво је да ће Гренелова улога бити пресудна у процесу дијалога са Србијом. Тим пре што се може рећи да из Вашингтона постоји јединствен глас. Прагматичан и непосредан приступ. Не може се рећи исто и за Брисел – истакао је Абдулаху.

Шта се крије иза покушаја да се у Црној Гори створи нова црква, сазнајте ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА