Најновије

НАСА ОТКРИЛА: На Марсу је почело да се дешава нешто необично

Марс можда изгледа суво и прашњаво на површини, али има изненађујуће живахан унутрашњи живот, показују нова открића мисије ИнСајн америчке свемирске агенције НАСА.

Марс (Фото: pixabay. com)

Лендер ИнСајн (Lender InSight) који се спустио на црвену планету пре 15 месеци открио је много сеизмичких активности, неочекивано снажно локално магнетно поље и око 10.000 вртлога ветра који су прешли преко површине Марса.

Откриће објављено у часописима "Nature Geoscience" и "Nature Communications" помоћи ће научницима да открију тајне унутрашњости Марса и разумеју зашто изгледа толико другачије од Земље.

"Оно што нам ови резултати стварно показују је да је Марс данас активна планета", каже Брус Банерт, главни вођ мисије чије је седиште у Калифорнији.

ИнСајн се налази у око 30 метара широком кратеру на вулканској висоравни на којој су материје на површини планете старости од 3,7 милијарди до само 2,5 милиона година. Око 2.500 километара даље налази се вулканско подручје препуно доказа о рекама лаве и знакова да је текућа вода некада текла површином.

"Све што је било активно у последњих неколико милиона година може бити активно и данас, посебно у дубини" каже Банерт.

Лендер има сеизмометар који мери потресе у горњим слојевима Марса и опремљен је сензорима за температуру, ветар и магнетни притисак. Уређај је забележио 174 потреса до 30. септембра међу којима и више од 20 јачине од 3 до 4.

Ти потреси не морају да се нужно осете као земљотреси исте јачине на Земљи због тога што су били на већој дубини од оних који се уобичајено догађају на Земљи. Али, ако стојите на правом месту могли бисте их осетити, каже заменица вође мисије Сузан Смрекар.

Тектонске активности на Марсу изазване су деформисањем и пуцањем горњих слојева планете, што је резултат хлађења и скупљања њене унутрашњости.

ЦИА објавила шта Ватикан поседује, више о томе ОВДЕ.

Извор: hina.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА