Најновије

"Циљ Републике Српске јесте изворни Дејтон, очување Републике и да Србија буде јака!"

Циљ Републике Српске јесте изворни Дејтон, очување Републике и да Србија буде јака, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Он је нагласио да је РС више загледана у Србију него у БиХ.

Одговарајући на реакције из Сарајева, Додик је рекао да је неприхватљиво то што политичко Сарајево, које предводи лидер бошњачке Странке дмократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић, покушава да држи предавање шта треба да ради председник Србије, преноси РТРС.

"Александар Вучић је својим наступима показао да је човек мира и да је Србија посвећена миру и стабилности у региону", поручио је Додик, оцењујући да Изетбеговићу, лидеру ДФ-а Жељку Комшићу и СББ-а Фахрудину Радончићу не одговара стабилна Србија и жеља им је да уклоне Вучића.

"Напад на Србију је свакако напад и на њеног председника, напад је покушај да се уруши Србија, јер Србија смета Изетбеговићу и осталима, зато што је стабилна и под руководством самог Вучића постигла значајне напретке на међународном плану - економском, финансијском и стабилизирајућем", рекао је Додик.

Он је истакао да никада није позивао на оружје, за разлику од Бакира Изетбеговића, и да Република Српска није реметилачки фактор.

"Својатање Бањалуке као шехер града, Изетбеговићу служи само за замајавање његових поданика. Бањалука никада није била шехер и неће ни бити. Бањалука не припада Изетбеговићу него Србима и српском народу и Републици Српској. Бањалука више припада Вучићу и више подржава Вучића него што је икада подржавала и што ће подржавати Изетбеговића и његове сљедбенике", поручио је Додик.

Он је оценио да су у БиХ незадовољни и Хрвати и Срби, и подсетио да БиХ има два ентитета и три народа, и да би, да су то бошњачки функционери научили, земља функционисала.

Додик је поновио и да у Републици Српској не постоји ни један план за сецесију.

"Република Српска има легитимни циљ да путем свог деловања и активности преферира изворни Дејтон, изворне надлежности и оно што пише у Дејтонском споразуму и дејтонском Уставу. То је легитиман политички циљ", нагласио је српски члан Председништва БиХ.

Коментаришући изјаву високог представника Валентина Инцка да је прешао црвену линију, најавивши да неће поштовати одлуке Уставног суда, Додик је рекао да се Инцко показао као извршилац муслиманске политике у Сарајеву.

"Високи представник се показао као злотвор према српском народу и према Дејтонском споразуму. Мимо воље српског народа и мимо предвиђених процедура, променио је многе законе и извршио је значајну централизацију. То није воља српског народа", закључио је Додик.

Српска ставила вето на посету Ђукановића БиХ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА