Најновије

ДАЧИЋ У ПЕКИНГУ: Србија је највећи пријатељ Кине у Европи!

Борба коју Кина води са епидемијом новог корона вируса није значајна само за Кину, већ за читав свет, оценио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић, рекавши да се у тој борби показала добра организованост кинеског руководства и свест народа о потреби једниственог и одговорног приступа проблему.

Ивица Дачић и Ванг Ји (Фото: mfa.gov.rs)

"Предузете су мере које су без преседана, које не верујем да би иједна друга земља на свету могла да спроведе, и тиме је Кина дала времена другим земљама у свету да се припреме за евентуални долазак тог вируса", рекао је Дачић у интервјуу за Кинески међународни радио на српском језику.

Према његовим речима, Србија и Кина имају "традиционално пријатељство, љубав и међусобну подршку која је исказана у најтежим тренуцима за српски народ".

Ако се кинески народ и руковоство нису плашили НАТО бомби 1999. године, где су и они страдали заједно са Србима, и ми желимо да покажемо да се не плашимо вируса, односно да помогнемо колико год можемо да Кина победи ову велику опасност", рекао је Дачић, наводећи да у Србији нема дискриминације према Кинезима.

Дачић, који је у Пекингу разговарао са кинеским државним саветником и министром спољних послова Вангом Јием и министром за међународну сарадњу Комунистичке партије Кине Сунгом Таом, истакао је да “Србија свакако највећи пријатељ Кине у Европи”.

"Сунг Тао је на састанку рекао да је Кина поносна што има таквог пријатеља као што је Србија. Ја исто тако могу да кажем да је Србија поносна што јој је Кина пријатељ. Ми смо јасно показали да је наш ниво билатералних односа и наше међусобно поверење, подршка и љубав коју имамо једни према другима веома јака и да у овим најтежим тренуцима Кина може да рачуна на Србију", рекао је Дачић.

Говорећи о састанку са министром спољих послова Кине, Дачић је рекао да су разговори су били веома добри.

Он је истакао да су односи двеју земаља на политичком нивоу веома добри и да се Београд и Пекинг међусобно подржавају у мултилатералним организацијама.

"Ми смо веома захвали Кини на ставу везано за територијални интегритет Србије. Са друге стране, ми дајемо снажну подршку политици једне Кине, и исто тако придружујемо се увек када се Кина суочава са неким нападима неких земаља, нарочито Западних земља, јер је реч о двоструким стандардима, односно једној анти-кинеској политици која у Србији нема никавку подршку", навео је он.

Српски шеф дипломатије је истакао да Србија жели са Кином што боље политике и економске односе.

"Робна размена је прошле године била више од две милијарде евра и очекујемо да она сваке године све више расте. Велики број кинеских компанија ради у Србији, граде инфраструктурне пројекте, путеве, мостове, пругу, такође кинеска компанија ради у Железари Смедерево, Рударско-топионичарском басену Бор. Све у свему, имамо заиста велике резултате које смо постигли у досадашњој сарадњи", навео је Дачић.

Васојевићи на челу колоне у Андријевици! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА