Најновије

ИНЦКО ПРЕТИ: Срби су прешли црвену линију! Додик му бруталним одговором запушио уста! (ВИДЕО)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска нема план за сецесију и да је њен примарни циљ - изворни Дејтон.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик је рекао да је веома важно сачувати мир у Српској.

Истакао је да је примарни циљ Републике Српске изворни Дејтон, очување Републике Српске и њеног легитимитета, као и да Србија буде јака, јер је Српска више загледана у Србију него у БиХ.

Говорећи о нападима на председника Србије Александра Вучића који у последње време непрестано долазе из Сарајева, Додик је рекао да је за разлику од њих Вучић човек мира и стабилности у региону, те да се понаша државнички.

"Председник Србије Александар Вучић јасно је већ неколико пута показао да жели да сачува мир како у Србији, тако и Српској, а и у регону", рекао је Додик.

Извештај о стању у БиХ, каже Додик, имао је одмерен став којим се жели сачувати стабилност.

"Веома је јасно исказано Вучићево опредељење да се делује у функцији система, али је очито да званично Сарајево жели да води "сећијску политику" и све добро опструише", навео је Додик.

Нагласио је да политичко Сарајево на челу са Бакиром Изетбеговићем покушава да држи предавање шта треба да ради председник Србије.

"Изетбеговић покушава да се политика води у БиХ по мерилима Исламске декларације. Бошњацима највише одговара нестабилна Србија и нејак председник. Треба рећи и да својатање Бањалуке као шехер-града није примерено. Бањалука више припада Вучићу него Изетбеговићу", рекао је он, истичући да Изетбеговићу то ипак неће поћи за руком.

"Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон и надлежности. Многи сматрају да је БиХ већ пропала земља, а у Сарајеву нису срећни због тога. Ја никада нисам позивао на оружје као што је то радио Изетбеговић. Они бране "Исламску декларацију" и исламско уређење, али неће доживети да се БиХ додатно милитаризује", изјавио је Додик.

Додик је рекао да део међународне заједнице спроводи политику бошњачких лидера у БиХ.

"Најсвежији примјер је синоћња изјава Валентина Инцка који је одмах након обраћања Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића поновио исто што су и они говорили", нагласио је Додик.

Он је констатовао да се Инцко само појави да етаблира оно што су они рекли.

Додик је истакао да се у БиХ путем институција као што је Уставни суд БиХ доносе одлуке које су антиуставне.

"Српска се мора одбранити, ово је кључни тренутак. Не можемо прихватити одлуку Уставног суда јер је она неуставна. Уставном је дефинисано да имовина припада ентитетима. Ми нисмо изазвали ову ситуацију већ неки други и одбацујемо нападе на Републику Српску", поручио је Додик.

Инцко: Додик је прешао црвену линију, спреман сам да реагујем

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је раније данас је да су Милорад Додик и Скупштина Републике Српске прешли црвену линију и додао да је спреман да реагује, али да то не би урадио без Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИЦ).

Додао је да су државе тзв. Квинте увек биле за коришћење бонских овлашћења, која дају велика овлашћења високом представнику, али и друге, ако ништа друго не би помогло.

Прочитајте ОВДЕ ко ће вечерас предводити литију у Подгорици.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА