Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ УПОЗОРАВАЈУ: Куртијевом плану препрека би могао да буде Ричард Гренел!

Један од водећих немачких дневника "Франкфуртер алгемајне цајтунг" у анализи актуелних односа Београда и Приштине пише да је косовски премијер Аљбин Курти спреман да укине таксе од 100 одсто на производе из централне Србије, уз примену принципа реципроцитета, али оцењује да би специјални изасланик САД Ричард Гренел могао да представља препреку у спровођењу те идеје.

Ричард Гренел (Фото: predsednik.rs)

У анализи, коју започиње кратким представљањем Куртија и подсећањем на његову улогу у дуготрајној блокади парламентарног живота на КиМ када, као вођа опозиције, није презао ни од употребе сузавца у парламенту, новинар Михаел Мартнес оцењује да је нови косовски премијер, од ступања на дужност, "заоштрио однос према Србији", преноси "Дојче веле".

Он подсећа да је Курти у свом првом говору пред парламентом најавио да ће се однос према Србији одвијати "по логици реципроцитета: како они нама, тако и ми њима", те наводи да се Курти од првог дана суочава са притиском међународне заједнице која тражи повратак за преговарачки сто са Београдом, за шта је услов укидање такси против Србије.

Мартнес сматра да је Курти спреман да укине таксе од 100 одсто на производе из централне Србије, али уз истовремену примену принципа реципроцитета.

То би, како објашњава, требало да изгледа тако што ће Приштина укинути царине, а увозну робу из централне Србије третирати исто онако како Београд третира увозну робу са територије КиМ, односно тако да потпуно забрани увоз.

Мартнеси додаје да би Приштина могла да уведе принцип реципроцитета и за аутомобиле са регистарским таблицама из централне Србије.

- Као што аутомобили са косовским регистрацијама не смеју да улазе у Србију, тако ни аутомобили регистровани у Србији не би смели да улазе на Косово. Ако Србија попусти са својом строгом политиком према Косову, то ће се осетити и на принципу реципроцитета - сматра он.

Међутим, немачки новинар сумња да ће Курти своје идеје спровести у дело.

Ту би, како наводи, као препрека пре свега могао да се нађе специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, амбасадор САД у Немачкој Ричард Гренел.

- Онај ко види на који начин Гренел мисли да може да командује ваžном НАТО-партнеру као што је Немачка, тај може да замисли какав тон Гренел користи у односу са Косовом, земљом која за своју државну егзистенцију може да захвали НАТО-бомбардовању 1999. под вожством Американаца. Тешко је и замислити шта би се догодило да се нека косовска влада отворено и трајно супротстави жељама Вашингтона једноставно зато што се тако нешто до сад није догодило - наводи Мартенс.

У том контексту, оцењује да је тешко замисливо да ће се Курти усудити да уђе у сукоб "с најважнијим заштитником Косова".

Отео папир активистима СНС који су му дошли на врата, па завршио у полицији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА