Најновије

Турски војни губици у Сирији се увећавају, али Анкара избегава сукоб са Русијом! Не због војне силе него због нечег другог

Турске снаге су претрпеле много жртава у последњем кругу борби у сиријској провинцији Идлиб, на северозападу земље.

Илустрација (Фото: Синхуа/ Правда)

Али, упркос томе што је Русија подржала сиријске владине снаге у текућим нападима на турске снаге, Анкара се суздржава од супротстављања Москви што је, како аналитичари сугеришу, знак значајног економског утицаја који Русија има над Турском. 

Званичници кажу да је у понедељак погођен турски конвој у Идлибу у ваздушном нападу који је узроковао неколико рањених.

Током викенда, турски војник је страдао у другом нападу, чиме се број смртних случајева попео на најмање 18 откако је Турска послала значајна појачања како би се супротставила офанзиви владе Дамаска против последње побуњеничке енклаве у Сирији. 

Турски председник Ердоган, суочен са све већим притиском домаће јавности због броја жртава у Сирији, разговарао је у петак с руским колегом Владимиром Путином. Ердоган је разговоре описао као продуктивне, али аналитичари кажу да последње жртве показују како је мало постигнуто у обезбеђивању сигурности турских снага.

Москва снажно подржава Дамаск против побуњеника и оптужује Анкару да није испунила обавезу да разоружа радикалне групе у Идлибу.

Упркос све већем броју смртоносних напада Дамаска на турске снаге, које је Русија подржала, аналитичари сматрају да Ердоган избегава сукоб с Путином, тврдећи да су турско-руски односи и даље нетакнути.

Стручњаци кажу да је Ердоган итекако упознат са значајним економским утицајем који Москва има на Турску. 

Парадајз више не може преко границе, заједно са другим воћем и поврћем. Руски чартер летови до Анталије (турског медитеранског летовалишта) се могу проредити или потпуно укинути. 

Русија је значајно тржиште за турску производњу, а руски туристи су међу најбројнијим када се говори о  турском туризму.

Међутим, након што је Турска 2015. оборила руски бомбардер који је деловао у Сирији, Москва је забранила увоз турског парадајза и драматично смањила број руских туриста у Турској, у склопу значајних економских санкција, на крају присиливши Ердогана да се извини Путину.

Прошлогодишњи рекордни број руских туриста дао је доприносе историјски високом броју посетилаца Турске, који се 2019. повећао на 45 милиона у односу на 39 милиона претходне године.

Туризам је уносна индустрија и извор страних валута, што је, кажу аналитичари, витално за подршку лири која је све више под притиском.

Турска економија и даље покушава да се опорави од пада домаће валуте из 2018. године, с обзиром да је економски раст и даље спор, а незапосленост младих је на око 25 одсто. Аналитичари сматрају да Ердоган не би ризиковао нови економски рат са Москвом. 

Међутим, енергетика је област у којој Москва посебно може да наштети Анкари.

Турска је ангажована у изградњи руске нуклеарне електране која би требало да почне са радом 2023. године. Такође, турска већ купује преко руског Плавог тока [гасовод] скоро 16 милијарди кубних метара гаса. Постоје још два руска пројекта.

Тренутна зависност Турске од руског гаса износи 52 одсто. Шта би се десило да Русија укине снабдевање зими?

Анкара предузима кораке да смањи своју зависност од руске енергије тражећи алтернативне испоруке гаса. Турска повећава свој капацитет за пријем и складиштење течног природног гаса. Прошле године су забележене рекордне количине ЛНГ-а, које је Турска увезла, а највећи део дошао је из Сједињених Држава.

Растуће руско-турске напетости стављају у центар пажње енергетске споразуме које је Анкара договорила с Москвом. С обзиром на то да је Турска плаћала једну од највиших цена гаса на свету, све више је коментара да споразуми фаворизују Русију. У исто време, Анкара се обавезала да ће купити гас који јој није потребан.

У наредне две године очекује се обнављање неколико дугорочних гасних уговора са Русијом. Њихово обнављање може се посматрати као прилика за Анкару да поново успостави добре односе са Москвом.

На тлу Европске уније ниче нова економска сила, већ су сустигли две чланице, али ту није крај. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА