Најновије

МИГРАНТИ ХИТАЈУ КА ЕВРОПИ, ЛУДНИЦА НА ГРАНИЦАМА ТУРСКЕ! Ердоган хитно звао Путина: Ево шта је договорено после крваве ноћи у Идлибу

Руски и турски председник Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о имплементацији споразума о Сирији, након што је 33 турска војника погинуло у ваздушним нападима у сиријском Идлибу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Ердоган и Путин (Фото: Јутјуб)

Лавров је рекао да су Путин и Ердоган разговарали о имплементацији споразума о сиријском Идлибу.

Он је рекао и да су Русија и Турска спремне да наставе сарадњу кад је реч о Сирији.

Лавров је рекао да је Русија затражила од Сирије да зауставе операције у Идлибу, како би се евакуисали повређени људи.

Лавров је, такође, рекао да Москва не може да спречи сиријску армију да реагује на територистичке активности у Идлибу.

Путин и Ердоган: Потребне нове мере у Сирији

Руски председник Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган договорили су се да је потребно увести нове мере како би се смањиле тензије и нормализовала ситуација на северозападу Сирије, саопштио је Кремљ.

Кремљ је навео да су се Путин и Ердоган договорили да организују састанак на највишем ниову, на којем ће разговарати о ситуацији у сиријској провиницији Идлиб.

Они су оценили да је тренутна ситуација веома озбиљна.

Борисов: Бугарска пооштрава мере на граници са Турском

Бугарска је пооштрила безбедносне мере дуж својих граница са Турском након што је та земља најавила да неће заустављати избеглице из Сирије на путу ка Европи.

Премијер Бугарске Бојко Борисов рекао је да је Бугарска пооштрила мере након што је група миграната кренула ка граници.

"Имамо податке о формирању великих група... Успостављамо максималну контролу на границама", рекао је Борисов током састанка са владом.

Турска неће заустављати мигранте који су кренули ка Грчкој

Групе миграната у Турској упутиле су се ка границама с Грчком и Бугарском након што је високи турски званичник рекао да Анкара више неће поштовати споразум о ЕУ из 2016. и заустављати избеглице на путу за Европу.

Он је ово изјавио након синоћњег убиства 33 турска војника у ваздушном удару сиријскх владиних снага у Идлибу.

Званичник је рекао да је турској полицији, обалској стражи службеницима граничне безбедности наређено да се повуку са копнених и морских прелаза које користе мигранти према Европи у ишчекивању скорашњег доласка избеглица из Идлиба.

"Чули смо о томе на телевизији. Живимо у Истанбулу, желимо да дођемо у Једрене, а затим у Грчку", рекао је авганистански мигрант Сахин Небизаде (16), један од групе миграната у један од три таксија који су били паркирани на аутопуту на периферији Истанбула, а затим кренули према северозападној провинцији Једрене и граничним прелазима са Бугарском и Грчком, 200 км западно од Истанбула.

Извори из грчке владе саопштили су да је та земља пооштрила контролу морских и копнених граница са Турском након синоћњег развоја догађаја у региону Идлиб, што је грчки премијер Кириакос Мицотакис јуче најавио.

Он је рекао да је то мера потребна да би спречили да коронавирус стигне до острва у Егеју, где хиљаде миграната живи у јако лошим условима док чекају да се процесуирају њихови захтеви за азил.

Турска, у којој се већ налази око 3,7 милиона сиријских избеглица, поновила је да не може прихватити више људи. Према споразуму из 2016. године, Европска унија је обезбедила милијарде евра помоћи у замену за пристанак Анкаре да заустави прилив миграната у Европу.

Терет боравка избеглица "претежак је за било коју појединачну земљу", изјавио је турски званичник.

Турска агенција Демирорен навела је да је око 300 миграната, укључујући жене и децу, кренула ка граници између две европске земље, Грчке и Бугарске, и Турске.

Међу њима су, како се наводи, Сиријци, Иранци, Ирачани, Пакистанци…

Прочитајте ОВДЕ како је Турска напала сиријску војску у Идлибу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА