Најновије

МИЛОГОРЦИ СЕ ДРЖЕ ЗАКОНА КО ПИЈАН ПЛОТА! Амфилохије: Имам још наде, разговарамо са Европом и Америком! Време је да се насиље прекине

“Разговарамо са Европом и Америком и они се чуде и траже да се питање Закона о слободи вероисповести решава дијалогом”, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Mитрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Јутјуб)

"Забрињава ме то што је Влада Црне Горе повукла закон за мајке, а нису смели. Мада то значи да могу да повуку законе, а Закон о слободи вероисповести, који треба да повуку и промене не желе, већ га се држе као пијан плота", додао је он.

Он је изразио чуђење како Влада није сазвала експертске комисије и тимове, а њихови представници изјављују да неће повући закон.
 
"Имам још наде, јер разговарамо и са овима из Европе и Америке и они се чуде и траже да се то питање решава дијалогом. Време је да се насиље прекине и да будемо демократска земља, а не демонократска", казао је Амфилохије.

Митрополит у Кијеву Онуфрије је казао да "нема потребе да постоје неке паралелне групе". 

"Жеље појединих људи да имају своју цркву није озбиљан аргумент да се формирала било каква црква", казао је митрополит Руске православне цркве у Украјини. 

Васељенски патријарх Вартоломеј је признао аутокефалност Православне цркве у Украјини коју предводи митрополит Епифаније и оптужио Русију за тај раскол јер је укинула суштински аутономију Украјинске православне цркве.

На питање чија је црквена имовина у Украјини Онуфрије је одговорио да је Руска православна цркве до револуције имала велику имовину.

"То је била земља, комплекси храмова и манастира, разне школе веронауке домови за децу и старе. После револуције све је нова власт национализовала и до данас то није враћено цркви. Огроман део имовине коју сада имамо је власништво дрзаве. Храмови који су саграђени након независности Украјине они су власниство парохија. А стара историјска здања, пре револуције, још нису враћени. Надамо се да ће то да се деси, зато што Украјина жели да уђе у Европску унију, а у складу са законима ЕУ, цркви треба вратити имовину", казао је Онуфрије.

Амфилохије је поновио да се "ови у Црној Гори понашају горе од лењиниста и стаљиниста".

Онуфрије тврди да Православна цркве у Украјини нема канонско рукоположење и да зато не могу да је називају црквом.

"Наша је дужност да поштујемо веру и да је исповедамо а не да стварамо тзв. цркве које ће да угоде човеку а не богу", рекао је Онуфрије одговарајући на питање да ли сматра да би се у Црној Гори могао десити сценарио као у Украјини.

“У Црној Гори постоји већ канонска православна црква - МЦП и ако та митрополија уђе у раскол или упадне у јерес, тада је могуће образовање нове канонске цркве која не знам како би се звала, али она мора да се придржава светих канона и да исповеда веру коју исповeдају наши очеви, преци", казао је Онуфрије.

И у складу са тим, како је додао, неке паралелене групе нема потребе и не би требало да постоји.

"Жеља једног човека да буде патријарх или жеља појединих политичара да имају своју цркву то није озбиљан аргумент да би се формирала била каква црква", казао је Онуфрије.

Према његовим речима, украјински раскол је данас изашао ван граница Украјине и прети да подели цело православље.

"Наšа украјинска православна црква не само да је преживела, постала је још јача. Данас имамо 53 епархије, 12300 парохија и 250 манастира. Политичари подлежу искушењима и мешају се у црквени живот, желе да управљају црквом. Црква не сме да дозволи да се то деси. Разумем да је црква неудобна за грешног човека, али није црква та која треба да се мења и да се прилагођава човековој грешној природи”, навео је Онуфрије говорећи о украјинској православној цркви чију је аутокефалност признала Цариградска патријаршија.

На челу те цркве је митрополит Епифаније, док је Онуфрије митропoлит Руске православне цркве у Украјини.

Он је казао да је задивљени литијама које окупљају скоро половину укупног броја становника Црне Горе.

"За нас је ваш пример веома охрабрујући и представља надахнуће", рекао је Онуфрије и додао да је ту не само због празника Светог Симеона Мироточивог већ и због потврде библијских речи да "брат брату помаже".

Према речима Амфилохија, да би била црква аутокефална мора бити црква, "а не ова секта као код нас".

"Митропoлија Црногорска је једно време словила, с обзиром на то да је стварала независну државу Црну Гору, словила и за аутокефалну. Али је била црква, била је митрополија Пећке патријаршије, већ 800 година и као таква била призната у читавом свету. Не може на трговима градским пар људи да прогласи себе за цркву аутокефалну, тако могу да настају партије, али нажалост, код нас је атеизам владао од другог светског рата до наших времена, онда су настајале те партије", рекао је Амфилхије.

Људи из појединих партија, како је додао, мисле да је цркву створити исто што и партију.

"Скупи се група људи и прогласе свој програм. Тако се и код нас догодило, него је срећом народ разуман, а једна мала група људи то ради из интереса партијских и политичких. Огромна већина народа без обзира на њихово национално опредељења знају шта је црква. То сведоче и ове народне литије.

Народ се пробудио и објединио око вјековног корена, а то је црква која је стварала државу. То је оно што је подстакло царску Русију и друге поједине православне државе да подрже стварање независне државе Црне Горе, независне од отоманске империје. Управо то је оно што је Митроплија омогућила, не прихватајући одлуке о укидању Пећке патријаршије 1766. године, у ствари то је био подстицај за стварање Црне Горе", казао је Амфилохије.

Према његовим речима, власт овде поистовећује себе са државом, "као онај француски краљ који је рекао држава то сам ја, а што је превазиђено".

Прочитајте ОВДЕ шта је Гојко Перовић поручио председнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА