Најновије

БЕСПЛАТНИ КОНЦЕРТИ ОПЕРСКИХ ВЕЛИКАНА: Дијана и Борис Мартинович у Београду, Нишу, Суботици и Новом Саду

Сопран са интернационалном каријером Дијана Мартинович и њен супруг, славни америчко-хрватски уметник Борис Мартинович уз клавирску пратњу Београђанина Косте Јевтића, одржаће, током марта, априла и маја, пет бесплатних концерата (рецитала) у Србији.

Мартиновичи (Фото: Организатор)

Заказана су два наступа у Београду – 6. марта у Скупштини града и 30. марта у Италијанском институту за културу, а затим у градским кућама у Нишу (13. април), Суботици (9. мај) и Новом Саду (23. мај). Концерти су организовани у склопу пројекта „ Интернационални мостови музике  – Музика спаја и када све друго раздваја”, који је покренуло музичко удружење “АлегроНБ” из Београда, у сарадњи са Амбасадом Републике Хрватске у Србији, под покровитељством градских општина градова домаћина и њихових културних центара.

На сваком од концерата ће се појавити и неколико младих оперских певача из поменутих градова. Свакоме од њих биће ово јединствена прилика да се упознају, размене мишљења, чују савете и наступају са светском оперском звездом као што је Борис Мартинович. У разноврстан програм уврштене су и соло песме српских композитора Петра Коњовића, Станислава Биничког, Стевана Христића, Константина Бабића, Милана Пребанде, као и хрватских аутора Доре Пејачевић, Ивана Зајца, Јосипа Хатзеа и Јакова Готовца.

Овакви музички догађаји по први пут ће бити уприличени у нашој земљи. Овај пројекат је допринос популаризацији демократских вредности, мира и помирења земаља Балкана, и корак напред ка пројектима који промовишу такве, космополитске вредности кроз музику. У другој половини године концерти ће бити организовани и у Хрватској.

Дијана Мартинович је дипломирани оперски певач-магистар, професор соло певања и Мастер менаџер за културу, уметност и медије. Основне студије соло певања завршила је на ФМУ у Београду, а магистрирала на Универзитету за музичку и извођачке уметности у Штутгарту, где је, затим, четири сезоне била ангажована као сопран у Градској опери. Као солиста, гостовала је у оперским кућама у Нирнбергу, Сент Галену и Берну. Сарађивала је са бројним европским оркестрима и добила велики број награда широм континента.

Борис Мартинович, бас баритон, дипломирао је на престижној Џулијардовој музичкој школи и Америчком оперском центру у Њујорку. На међународну сцену је ступио још давне 1977, а већ као 21-годишњак је описиван као “бас чаробног потенцијала”. Прво је наступао на најпрестижнијим сценама у Италији, затим освојио и Париску оперу, а онда и друге еминентне оперске куће широм света. Последњих година је уметнички директор опере Морлаццхи у Перуђи и Примавера Опера Цомпанy у Лос Анђелесу. 

Прочитајте ОВДЕ   шта каже писац и психоаналитичар Марко Браковић о сексу код Срба.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА