Најновије

ХАОС У УН ЗБОГ СИРИЈЕ: Америка тражила од Русије да приземљи авионе! Москва им одговором брутално запушила уста

Стална представница САД при УН Кели Крафт позвала је Русију да „моментално приземљи своје авионе у Сирији“, док је Русија, као одговор на то, позвала западне земље да поштују договор

Руски авиони бомбардују џихадисте у Сирији (Фото: Јутјуб)

Крафтова је уједно позвала и Дамаск да повуче своје снаге до линије разграничења, која је утврђена још 2018. године.

Она је на ванредној седници Савета безбедности о ситуацији у Сирији рекла и да САД подржавају Турску по питању „неоправданог напада на турске контролне пунктове што је довело до погибије војника“.

Руски медији, међутим, оцењују да је захтев САД упућен Русији упитан имајући у виду да се руске снаге у Сирији налазе легитимно, на захтев званичног Дамаска.

Русија поручује: Поштујте договор

Истовремено, стални представник Русије при УН Василиј Небензја поручио је да се Русија нада да ће поштовање постигнутих договора допринети да се убудуће избегну било какви слични догађаји као што је то био случај прексиноћ у Идлибу.

„Уколико војни и политички званичници успеју да се сконцентришу на основне договоре који су постигнути у оквиру Астанског процеса, као и на оне по питању зоне деескалације у Идлибу, овакви инциденти били би избегнути“, рекао је он.

Небензја је поновио став Русије да сиријска војска има пуно право да одговара на нападе терориста, те да Русија не може то ни на који начин да забрани Сирији.

Турски војници погинули ван зоне контролних пунктова

Небензја је такође рекао и да се инцидент са погибијом турских војника догодио ван територије где се налазе турски контролни пунктови.

Претходно се по том питању огласил и Кремљ који је саопштио да су турски војници погинули приликом напада сиријске војске на положаје терориста, будући да турска страна никоме није саопштила да се у том тренутку тамо налазе и припадници турске војске.

„Припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији“, писало је у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ како ће Американци помоћи Турцима у Идлибу.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА