Најновије

ИЗНЕНАЂЕЊЕ У ВАШИНГТОНУ! СВЕТ МОЖЕ ДА ОДАХНЕ: Трамп пристао на Путинов предлог! Ево о чему се ради

Амерички председник Доналд Трамп спреман је на одржавање састанка са лидерима осталих сталних чланица Савета безбедности УН, Русије, Кине, Велике Британије и Француске, на којем би се разговарало о контроли наоружања, изјавио је високи званичник америчке администрације.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Он је објаснио да Трамп у разговорима у тзв. П5 формату жели да покуша да постигне напредак у постизању трилатералног споразума о контроли наоружања са Русијом и Кином, али није прецизирао у када би састанак могао да буде одржан.

"Сједињене Америчке Државе ће искористити ту прилику да уведу Русију и Кину у оквире међународне контроле наоружања и да зауставе скупу трку у наоружању", рекао је званичник који је желео да остане анониман.

Он није желео да спекулише о месту одржавања скупа, али Ројтерс као логичну опцију наводи Генералну скупштину Уједињених нација, на којој се сваког септембра окупљају светски лидери.

Идеју о одржавању самита изнео је руски председник Владимир Путин.

Трамп жели да убеди Кину да се придружи САД и Русији у разговорима о споразуму о контроли наоружања, који би замено споразум Нови СТАРТ, који истиче у фебруару следеће године.

Кина је одбила Трампов позив, наводећи да је њен нуклеарни програм мали и одбрамбеног карактера и да не представља претњу.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Американци послати појачање Турцима у Сирију.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА