Најновије

ПУТИНОВ УЛТИМАТУМ: Нема решења за Косово без Русије

Москва ће се укључити у преговоре Београда и Приштине ако је Београд позове, али договор свакако не долази у обзир без Русије и одобрења Савета безбедности, изричит је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Илустрација (Фото: Правда)

Ова његова изјава, изречена у интервјуу који је дао Блицу, како сазнаје Српски телеграф, представља у ствари поруку руског председника Владимира Путина Западу. Моменат да се она пласира, како се може чути у дипломатским круговима, није изабран случајно, већ коинцидира са реализацијом америчког плана за Косово, чиме се ових дана интензивно бави Трампов специјални изасланик Ричард Гренел.

Не може брзо

Занимљиво је, како кажу саговорници, што су руски званичници, па и сам Харченко, доскора изјављивали да ће подржати договор који евентуално постигну Београд и Приштина, док је сада томе практично додато да таквог договора и не може бити без учешћа Русије.

- Не верујем да постоји брзо решење за косовско питање, осим ако се не ради о наметању оног које није прихватљиво за Београд, попут признања независности Косова. Забрињава жеља (америчка, прим. аут.) за брзим решењем. То личи на успостављање фамозних временских оквира који су били разлог за то што претходни разговори о Косову нису били успешни. Мислим на Ахтисаријеве преговоре и разговоре тројке - рекао је Боцан-Харченко.

Стручњаци за међународне односе слажу се да је овим Путин послао оштру поруку, пре свега САД, да они не могу бити ти који ће решавати косовско питање самостално. Срђан Перишић каже да је од почетка јасно, какве год да су поруке стизале, да Русија неће дозволити да се ово питање решава без ње.

- Нису притом ово деведесете године, када су Американци могли сами да решавају проблеме у свету. Како је КиМ европски проблем, у њега морају бити укључене све европске силе попут Русије, али и ЕУ - каже Перишић.

Бивши шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић оцењује да и није логично да по питању Косова имају интерес само западне силе.

- Само је губљење времена док се Русија не укључи јер не може Запад да донесе решење и само тражи потврду од Русије. Та држава је одиграла кључну улогу и 1999. године у изради Резолуције 1244 Савета безбедности иако је Западу тада била потребна Русија да то ураде, онда данас имају још више разлога да Москва учествује - изричит је Јовановић.

И каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже да косовско питање не може да се решава без Русије.

- Суштина руског става јесте у томе да, уколико се жели да се споразум Београда и Приштине верификује, он добије и политичку и правну ваљаност и мора доћи на Савет безбедности. У том смислу, без Русије то и није могуће. Не мења се притом став да ће Русија следити интересе Београда - каже Миливојевић.

Јасно и технички

Додаје да је јасно да су се ствари промениле и да без Србије не може да се реши било шта, прецизније на штету Србије, те да Русија као европска држава не може остати мимо решења овог питања.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић подсећа да Русија као стална чланица Савета безбедности има право вета.

- Технички гледано, тачно је зато да без ње нема договора, као и да су спремни да подрже све оно што Србија процени да је за њу добро. Овиме, притом, Русија са нас скида притисак јер Запад од нас тражи да прихватимо нека неповољна решења по нас, док овим Москва преузима одговорност на себе и свима поручује да је она адреса са којом мора да се прича - каже Анђелковић.

Кључне поруке Боцан-Харченка

- Не постоји брзо решење за косовско питање осим ако се не ради о наметању оног које није прихватљиво за Београд, попут признања независности Косова

- Русија је увек била за наставак разговора Београда и Приштине

- Неопходно је да се хитно испуни захтев Београда да се укину таксе Приштине на робу из централне Србије

- Став Вучића да се не престаје са лобирањем против независности Косова потпуно одговара међународном праву

- Све док нема компромиса, ту је Резолуција 1244

- Целокупни разговори морају да буду враћени на темељ Резолуције 1244

- Инфраструктурно повезивање Београда и Приштине одговара региону, али је тешко замислити да ће преко ноћи бити летова.

"Бели шлемови" опет нешто спремају са терористима у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА