Најновије

ТЕНЗИЈЕ У ОДНОСИМА ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И САД! СВЕМИРСКИ РАТ: Руска ракета прати шпијунски сателит САД!

Мистериозна руска ракета после маневра извршеног два месеца након лансирања ушла је у орбиту америчког шпијунског сателита под ознаком УСА-245, а у Пентагону сматрају да Руси или прикупљају податке о сателиту вредном четири милијарде долара, или се припремају да га униште.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Руска ракета, чија је ознака „космос 2542“, лансирана је у новембру прошле године и у почетку је на сваких 11 или 12 дана пролазила поред америчког шпијунског сателита.

Међутим, између 20. и 23. јануара „космос 2542“ неочекивано је урадио неколико маневара и ушао у исту орбиту коју има амерички сателит. У мирнодопско време овај потез руске стране уноси зебњу међу америчке стручњаке, али у ратно време он би се сматрао припремама за напад. „Космос 2542“ је познат и као „свемирски инспектор“. У питању је сателит опремљен бројним сензорима и камерама, а направљен је за праћење других сателита. Величине је омањег фрижидера. У Пентагону упозоравају да би он могао бити опремљен и ласерима, микроталасима велике снаге или радио-фреквенцијама за уништење или ометање других сателита.

„Космос 2542“ је лансиран 25. новембра са космодрома „Плесетск“, северно од Москве. Руска страна је тада навела да ће он бити коришћен само за проверу домаћих сателита. - Летелица настала на основу јединствене мултифункционалне платформе је лансирана у Земљину орбиту како пратила рад домаћих сателита. Поседује опрему којом може да снима површину Земље - навело је тада руско министарство одбране.

Опасна пракса

Портал Дејли бист преноси да је руски сателит лансиран помоћу ракете типа „сојуз“. - Ова летелица може бити опремљена ласерима или може садржати експлозив. Свако приближавање војном или шпијунском сателиту може бити потенцијално опасна пракса - каже Анатолиј Зак, независни експерт за руске свемирске летелице.

Шпијунирање сателита

Шпијунирање шпијунских сателита није непознаница. У последњих десетак година Русија, САД, Кина, Јапан и Шведска су лансирали неколико „свемирских инспектора“ који служе за шпијунирање туђих шпијунских сателита. Најпознатији од свих мистериозних „свемирских инспектора“ је амерички X-37Б, који изгледа попут минијатурног спејс-шатла.

Бламажа, имитација Звезданих стаза

Иначе, амерички председник Доналд Трамп недавно је основао Свемирске снаге, али се избламирао представљајући њихов грб због велике сличности с логом измишљене Звездане команде из серијала „Звездане стазе“. Претходно је критикована одлука да Свемирске снаге имају класичну камуфлажну униформу за шуму.

Прочитајте ОВДЕ   све о шок фотографији због које осуђују Џозефа Бајдена.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА