Најновије

ЕРДОГАН НАЈАВИО РАТ СИРИЈИ! Све је спремно: Турска војска ће умарширати у Идлиб, ако Асад не учини следеће!

5. фебруара, турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је Сиријску арапску армију да се повуче са свих турских посматрачких места, у супротном ће Анкара бити приморана да их сама повуче.

Турска војска (Фото: tsk.tr)

"Ако се сиријски режим у фебруару неће повући са турских посматрачких места у Идлибу, сама Турска ће бити у обавези да то уради", рекао је.

„Турске ваздушне и копнене снаге кретаће се слободно у свим оперативним областима у Сирији и у Идлибу и по потреби ће спроводити операције“, додао је он.

Другим речима, турски председник је претио да ће прогласити рат Сирији ако се сиријска војска не повуче са територије ослобођене од терориста. Према његовим речима, сиријске владине снаге крше примирје у Идлибу, после напада у којем је 3. фебруара убијено 7 турских војника, није се спомињао напад турских снага на сиријску војску.

"Напад на наше војнике дан раније био је прекретница у Сирији за Турску", рекао је. Тврдио је да ће на сваки напад на турске снаге или њихове савезнике, попут милитаната које подржавају Турци, бити узвраћено, без упозорења.

У својим војним операцијама, "главни принцип Турске није да повређује животе или имовину невиних људи", рекао је. У вези са руском подршком Сиријској арапској армији (САА), Ердоган је рекао да се нада да је Москва разумела "забринутост Турске" за Идлиб.

Турска се жалила на сталне нападе и позвала је Русију да позове свог савезника председника Башара Ел Асада и заустави крвопролиће.

Према турској пропаганди, Идлиб је упориште опозиционих и умерених антивладиних оружаних група од избијања „сиријског грађанског рата“ 2011. године.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу даље је дао изјаву рекавши да би Русија, у ствари, могла контролисати акције Сиријске арапске армије и да су изјаве да то не може лажне. Чавушоглу је напоменуо да Анкара и Москва чине напоре да зауставе агресивне акције сиријске војске, упркос томе што је Русија активно ударала на "умерене побуњенике".

Много тога зависи о руској страни, нагласио је турски министар спољних послова. Према његовим речима, процеси у Астани и Сочију се још увек нису потпуно распали, већ су само озбиљно нарушени. Такође је нагласио да Анкара нема намеру да игнорише гранатирање својих посматрача у Идлибу. "Турске оружане снаге су одвратиле као одговор на гранатирање и наставиће то да раде", рекао је министар.

САД су такође брзо дошле да помогну демократској опозицији угнежђеној у Идлибу. Фејсбук страница Амбасаде САД у Дамаску, институције која се ни не налази у Сирији, објавила је изјаву државног секретара САД-а Мајка Помпеа и чак променила насловну слику у црну позадину, где је белим исписано ИДЛИБ.

САД су дале неколико изјава о ономе што се догађа у Идлибу; Међутим, чини се да планирају да буду још активније.

Састанак Већа сигурности УН-а о Блиском Истоку, а посебно Сирији, одржат ће се 5. фебруара. САД, Велика Британија и Француска позване су на састанак уз помоћ “спасилачке организације” Бели шлемови, а долази се усред извештаја да ће се догодити лажни хемијски напад.

Треба подсетити да су САД, Велика Британија и Француска више пута директно бомбардовале Сирију као одговор на наводне хемијске нападе. Чини се да се Сиријска арапска армија, заједно са руском подршком, приближавају да би коначно победили "демократе" на североистоку Сирије. 

Техеран се спрема за погубљење америчког шпијуна! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА