Најновије

РУСКО ХИПЕРСОНИЧНО ОРУЖЈЕ ДОБИЈА ОЗБИЉНУ ПРЕТЊУ: САД развија одбрану! Али има цака коју је Пентагон заборавио да предвиди! (ВИДЕО)

Хиперсонични пројектили Авангард, које руски председник Владимир Путин сматра непобедивим, ускоро би се могли сматрати „мање” опаснима за Сједињене Државе. Тако барем тврди компанија Нортроп Груман (Northrop Grumman), која ради на развоју обрамбеног система способног за њихово пресретање и уништавање.

Хиперсонични пројектил Авангард (Фото: РИА)

Циљ програма Глајд Брејкер (Glide Breaker) управо је осигурати одбрамбене способности за било које бојеве главе које путују брзином већом од 5 маха, чиме ће се јамчити сигурност Сједињеним Државама и савезницима. Можда одмах на почетку вреди подсетити да је руски председник рекао како је свестан да ће САД такође развити ово оружје и системе обране за њега, али ће Русија тада већ имати напреднија и оружја нове генерације која ће опет сустизати амерички војно-индустријски комплекс. Чини се да је био у праву, јер су тек сад осигурани први савезни фондови за обрану од постојећих руских хиперсоничних пројектила, а има их више врста.

Први савезни фондови

Америчка агенција за напредне обрамбене истраживачке пројекте, такозвана ДАРПА, објавила је да је издвојила првих 13 милиона долара, што ће компанији Нортроп Груман омогућити да настави истраживања и развој програма покренутог 2018.

Прво савезно финансирање везано и за представљање технологије која осигурава могућност пресретања претње која путује хиперсоничном брзином, чак и на надморској висини од око 1200 до 1500 километара.

Ово за Пентагон биће једно од многих поглавља потрошње у будућности, која је део економских и индустријских напора потребних за развој хиперсоничних ракета и сродних одбрана. Одбрамбени аспект сматра се кључним у Сједињеним Државама, јер када се развију радари и сензори који могу идентификовати векторе пре фазе поновног уласка, ризик од поготка био би минимизиран. Свакако, пресудан није само “системски” аспект, јер је потребно развити и пројектиле способне за пресретање и уништавање хиперсоничних претњи.

Ово је врло сложен изазов, што показује и тежак развој обрамбеног система против “конвенционалних” балистичких пројектила. Разлика између таквог капацитета и не мора бити од виталне важности за будућност, ако преузме средишњу улогу у будућем стратешком планирању и у сфери спољње политике. За сада је циљ до 2030. моћи одбранити целокупну америчку територију од било какве ракетне претње.

“Решење” које је замислило америчко министарство одбране јесте створити мрежу сателита опремљених сензорима који би могли детектовати балистичке ракете непосредно пре лансирања, омогућујући тако да се прати путања и да их се пресретне пре него што постану стварна претња.

Свемирски сензори, међутим, не би се користили само за идентификовање хиперсоничних пројектила, већ и за традиционалне, како би се хипотетски елиминисала свака могућност удара. Како би их уништили, убудуће неће постојати само ракете за пресретања, јер би се за то осим изравног оружја, како је објаснио Томас Карако из Центра за стратешке и међународне студије за Дифенс Ван (Defence One), могле користити и друге опције, укључујући кибернетичко и електроничко ратовање.

Али без обзира на идентификовано решење, то се не може постићи без вештачке интелигенције која ће оператерима у стварном времену осигурати потпуну анализу података и информација прикупљених од стране различитих сензора, а за то је потребан развој и помоћ како би се време реакције у случају напада свело на минимум.

Тактички проблем

Прави проблем остаје пресретање хиперсоничних бојевих глава, али и “само” у фази поновног уласка, што је много важније на тактичком нивоу код свих хиперсоничних крстарећих пројектила. Развој стратешких одбрамбених система требао би бити попраћен развојем нападачких система кратког и средњег домета, који би могли нанети знатно важнији ударац на регионалном нивоу који ће ограничити оперативне могућности непријатељских оружаних снага, било копнених или поморских.

Напротив томе, „Глајде Брејкер“, након што се заврши фаза развоја, може бити прва и важна основа за осигурање пуне одбране Сједињених Држава од претње коју представљају хиперсоничне балистичке ракете, верују у Пентагону.

Али, као што је речено, пројект „Глајд Брејкер“ је тек сад добио првих 13 милиона долара како би био готово у „предвиђеном року“. То значи да би руска војна индустрија, чекајући да амерички систем постане оперативан, требала замрзнути све хиперсоничне и друге, који су већ оперативни.

Техеран се спрема за погубљење америчког шпијуна! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com/Саша Ф.

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА