Најновије

БЕСПРЕКОРНА ПОБЕДА! ТРАМП ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ ЗА ОПОЗИВ! "Демократе су злобне, процес против мене био зао и корумпиран!" (ФОТО, ВИДЕО)

Амерички Сенат је ослободио оптужби председника САД Доналда Трампа за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

У одвојеним гласањима, ослобађајућу пресуду за злоупотребу положаја подржало је 52 републиканска сенатора. Свих 47 демократа плус републиканац Мит Ромни стали су иза оптужбе.

Ослобађајућу пресуду за опструкцију Конгреса подржало је свих 53 републиканска сенатора, док је 47 демократа било против.

За одлуку о Трамповом опозиву била је потребна двотрећинска већина од 67 гласова, што значи да 20 републиканских сенатора подржи иницијативу Демократске странке, што је била само теоретска могућност.

Већинске демократе у Представничком дому оптужиле су у децембру Трампа да је злоупотребио положај тражењем стране помоћи како би нашкодио политичком ривалу Џоу Бајдену, тачније да је замрзавањем војне помоћи Украјини вршио притисак на власти у Кијеву да истраже бившег потпредседника САД и пословање његовог сина, а потом опструисарао истрагу у Конгресу о том питању.

Трамп је трећи председник у историји САД кога је опозвао Представнички дом, потом суђено у Сенату и на крају ослобођен оптужби.

Истовремено, у новембру ће бити први опозвани председник у једном дому Конгреса у историји земље који ће учествовати на изборима.

Убрзо након гласања у Сенату, Трамп је поставио на Твитеру насловну страницу "Тајма" у којој се сугерише да ће "Трампизам" наџивети њега самог.

Потом је најавио јавно обраћање из Беле куће у четвртак у подне да би "дискутовао победу наше земље над импичмент подвалом!"

Шумер: Лажно суђење

Лидер демократске мањине у Сенату Чак Шумер описао је у среду вече уочи гласања, суђење Доналду Трампу као "лажно".

Он је истакао да је то тело "спровело најнепоштенији, најнетемељитији и најисхитренији процес импичмента у историји наше земље," оптужујући републиканце да су ометали правично суђење.

"Пресуда овог кенгурског суда биће бесмислена," додао је Шумер.

Он је истакао да ће се Трамп хвалити да је потпуно ослобођен оптужби, "али, ми знамо боље," закључио је сенатор из Њујорка.

Меконел: Токсично искушење демократа

Лидер републиканске већине Мич Меконел је у завршном говору у среду вече оптужио демократе да су подлегли "токсичном искушењу", водећи "рат против саме традиције".

"Овде стварно желите ићи? Председник у ствари није председник, а ослобађајућа пресуда заправо није ослобађајућа пресуда?" упитао је Меконел демократе.

Ромни, први сенатор који је гласао против председника из своје странке.

Републикански сенатор Мит Ромни изјавио је уочи гласања да ће подржати оптужбе против председника Доналда Трампа које се односе на злоупотребу положаја, што је у супротности са ставом осталих његових колега из странке.

Он је казао да је Трамп "крив због ужасне злоупотребе јавног поверења".

"Сматрам да је покушај варања на изборима како би се одржало на власти најнечувенији могући напад на устав", рекао је Ромни.

Додао је да је председник САД"извршио флагрантан напад на наша изборна права, нашу националну сигутност и наше фундаменталне вредности".

"Злоупотреба избора да би се сачувала функција је можда најувредљивије и најдеструктивније кршење службене заклетве које сам могао да замислим", додао је Ромни.

Он је додао да као "дубоко религиозна" особа обавезна према заклетви коју су сенатори положили да поступају непристрасно.

"Моја вера је у сржи онога ко сам," истакао је Ромни након чега је направио паузу од 11 секунди, покушавајући да обузда емоције.

Он је назвао одлуку како пресудити Трампу "најтежа са којом сам се икада суочио".

Ромни је казао да зна да ће његов глас бити у"мањини".

"Али, без обзира на то, са мојим гласом, поручићу мојој деци и њиховој деци да сам испунио своју дужност чинећи најбоље што могу уверен да моја земља то очекује од мене," казао је сенатор из Јуте.

Он је први сенатор у америчкој историји који је гласао за опозив председника из исте партије. Како јавља cnn, ниједан демократски сенатор није подржао опозив Била Клинтона 1999, као ни против демократског председника Ендруја Џонсона 1868. године.

Иначе, Клинтон је ослобођен оптужби за лагање под заклетвом и ометање правде, а Џонсон је ослобођен 11 оптужби. Ричард Никсон, једини амерички председник који је дао оставку, учинио је то 1974. године када су га бројне републиканске колеге напустиле током истраге у процесу опозива у Заступничком дому.

Ромни је био спреман да подржи предлог тужилаца/менаџера из Демократске странке да се позову нови сведоци и приложе нови документи. За ту иницијативу им је било потребно још три гласа из редова републиканаца. Поменути предлог је подржала и сенаторка Сузан Колинс.

Међутим, друга два републиканска сенатора - Лиза Мурковски и Ламар Александера - променили су став иако су наговештавали да имају разумевања за иницијативу демократа.

Ромни је био републикански кандидат за председника САД 2012, али је након тога све чешће у раскораку са конгресменима из партије који унисоно подржавају Трампа.

Демократе најављују наставак истраге против Трампа

Џеролд Недлер, председавајући Одбора за правосуђе, изјавио је за CNN да ће демократе у Представнчком дому вероватно упутити обавезујући позив Џону Болтону, бившем Трамповом саветнику за националну безбедност.

Он је у књизи чије је објављивање на чекању да је одобри Бела кућа због поверљивих информација, написао да је Трамп желео да замрзне војну помоћ Украјини, док њене власти не спроведу истрагу против његовог политичког опонента Џоа Бајдена.

Болтон је изразио спремност да сведочи, ако добије обавезујући позив од Конгреса.

Руски "Краснопољ" стигао у Сирију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА