Најновије

ДИКТАТОРУ ПАДА РЕЈТИНГ: Питање је времена када ће Ђукановић пасти са власти! Две трећине грађана против отимања светиња!

Црна Гора већински подржава Српску православну цркву, а против спорног закона о слободи вероиповести који је усвојио режим, изјаснило се 62 одсто грађана суседне државе. Владике са простора Црне Горе грађани боље оценили од Мила Ђукановића.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Прва репрезентативна истраживања на простору Црне Горе донела су бројке које никако не иду у прилог Ђукановићу, али ни владајућем ДПС. Током јануара агенција Интелиџент комуникејшн спровела је политичко истраживање са питањима о политичким партијама, грађани су оцењивали политичаре, али и тамошње владике. Неизоставно је и опредељење о дискриминишућем закону који готово два месеца потреса Црну Гору.

Бројке за Ђукановићеву главобобољу

На питање о верском опредељењу 62 одсто Црне Горе су верници Српске православне цркве. такозвану црногорску православну цркву која је формирана у време владавине Мила Ђукановића подржава десет одсто грађана суседне државе. Верника Исламске заједнице је 15,4 и Католика 2,5 одсто. Под остали је 9,9 одсто ЦГ.

У складу са верским опредељењем али и Црквом којој припадају је и однос према Ђукановићевом закону којим се дикриминише СПЦ и настоји одузети имовина и светиње њеној Митрополији. Укупно 62 одсто Црне Горе је против закона, 20 одсто га подржава и 18 одсто нема став о овом спорном пропису.

Ови репрезентативни резултати су значајни јер доказују тврдњу изношену последњих дана, а коју је црногорска власт у старту превидела, а потом покушавала да негира. Чињеница је да број верника СПЦ и учесника литија, а тако и противника закона, премашује број грађана који се у Црној Гори декларишу као Срби.

За Српску цркву и њено очување у литијама су гласачи, али и фунцкионери владајућег ДПС. Један од првих примера је виђенији члан ДПС, одборник и власник хотела у Пљевљима. Он је готово преко целе фасаде хотела према улици ставио огромни плакат на коме је Свети Сава. На Светосавље је ‘заклео’ новог председника општине Шавник Влатка Вуковића, председник клуба одборника ДПС Владимир Томић. Он је реако да га не интересује Вуковићева биографија “већ вера у Бога”.

У литијама и они који су гласали за независну Црну Гору

- Битно је да Вуковић остане веран православљу, Светосављу, крсној слави и свећи, а отац га је дајући му име, даривао, дакле, и косовским митом и косовским штитом - поручио је председник клуба одборника ДПС.

У литијама су и они који су гласали за независну Црну Гору. Али Српска црква је - црвена линија. За Баранина и члана Ђукановићеве странке Милана Бабовића нема дилеме. Јавно је реако да је као и његова породица гласао за независност Црне Горе, али да му нико не може одредити у ког ће Бога веровати и у коју цркву ићи. Од првог дана је у литијама.

Ако бројност литија и не одустајање од молебана за Ђукановића нису довољна опомена, над резултатима истраживања би као озбиљан политичар требало да се замисли.

У оцени политичара, али и осталих учесника јавног живота, боље су оцењене владике са простора Црне Горе него Мило Ђукановић. Остале подгоричке политичаре које су на власти је беспредметно поредити у резултатима.

Амфилохије на врху листе

Најбоље оцењена личност у Црној Гори је митрополит Амфилохије, готово идентично грађани су се определили за владику будимљанско-никшићког Јоаникија, а више уважаван од председника Црне Горе је и млади викарни владика Методије. Популарност Мила Ђукановића са 2,4 није много изнад оцене коју су грађани дали лидеру Демократске Црне Горе Алекси Бечићу (2,22) или председнику Демократског савеза Миодрагу Лекићу (2,01).

Међу питањима истраживања је и политичко опредељење. Однос власт - опозиција. Ту су такође добијени резултати који би требало да буду аларм за Ђукановића. За власт плус мањине је опредељено 45.8 одсто бирача, док би за опозицију тренутно гласало 53 одсто.

Иначе, пословично хладнокрван Мило Ђукановић последњих дана показује нервозу и повлачи потезе који му не иду на руку. Хапшења су била контрапродуктивна и извела су на улиоце још више грађана Црне Горе. Репресивне мере за којима је посегао довеле су до најмасовнијих окупљања у историји Црне Горе. Око 250.000 људи учествовало је у литијама. Народ је пешачио и по 50 километара како би дошли до већег града у коме је молебан. Само у Никшићу се према проценама окупило око 40.000 људи.

За недељу су изнова најављена масовна окупљања.

Потпуно подељени око НАТО

Опредељење грађана Црне Горе у односу на Нато је веома натегнуто. Веома мала разлика је између оних који су против и за. “Против” Нато је 36,6 одсто грађана, “за” 40 одсто, а одговор “не знам” изабрало је 23.4 одсто Црне Горе.

Нешто лагоднија ситуација је везана за опредељење у односу на ЕУ интеграције: “за” је 53 одсто, “против” 26 одсто, а “не зна” 21 одсто.

Медојевић писао Доналду Трампу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА