Најновије

ПРЉАВА ИГРА БРИТАНАЦА И АМЕРИКАНАЦА: Асанжа ако буде изручен чека суд на ком нико није ослобођен!

Специјални известилац УН за људска права, Швајцарац Нилс Мелцер, о хапшењу и психичком мучењу Џулијана Асанжа говори као о примеру за то како инвестгативно новинарство нема шансе када се замери моћницима.

Џулијан Асанж (Фото: Јутјуб)

“Замислите просторију у којој је мрак. Одједном, неко упери сноп рефлектора на слона у том простору на ратне злочинце, на корупцију. Асанж је човек са рефлектором. Владе су на тренутак шокиране. А онда оптужбама за силовање окрећу рефлектор у другу страну. Класична метода у манипулацији јавног мњења. Слон је поново остао у мраку, а уместо тога је сада Асанж у жижи, и ми говоримо о томе да ли у еквадорској амбасади вози скејтборд, да ли храни своју мачку како треба. Одједном сви знамо да је он силоватељ, хакер, шпијун и нарцис. А ствари које је открио и ратни злочини бледе у тами”.

Тако је специјални известилац УН за мучење Нилс Мелцер у интервјуу за швајцарски дневник „Републик“ описао ситуацију са оснивачем платформе за узбуњиваче Викиликс Џулијана Асанжа који тренутно труне у лондонском затвору Белмарш.

Након што је објавио снимке војних пилота хеликоптера САД који у Ираку пуцају на цивиле, те стотине хиљада тајних докумената електронских писама који откривају лажи и корупцију политичара, Асанж је у Шведској оптужен за силовање на основу исконструисаних прича, уз скандалозно понашање тамошњег правосуђа које му није дало шансе да докаже да је невин. Шведска полиција је, према Мелцеровим речима, чак сама прерадила писану изјаву тобоже силоване девојке.

“Где је лекција Нирнбершких процеса?”

Да га не би ухапсила и затворила шведска полиција, Асанж је нашао уточиште у амбасади Еквадора у Лондону, где је провео седам година. То је омогућио тадашњи председник Еквадора Рафаел Кореа. Када га је на функцији сменио Лењин Морено, човек близак Вашингтону, није дуго потрајало док британска полиција није ушла у амбасаду и ухапсила Асанжа. Сада он у затвору чека рочиште на којем ће бити одлучено хоће ли он бити изручен САД.

Ако буде изручен, тамо га, сматра Нилс Мелцер, неће чекати поступак правне државе. Чекаће га поступак пред Судом за националну безбедност у Вирџинији, иза затворених врата и на основу тајних доказа. „Нико на том суду никада није добио ослобађајућу пресуду“, каже Мелцер. „Докле год се службеници државе САД придржавају наређења својих претпостављених, могу да воде нападачке ратове и да буду виновници ратних злочина и мучења знајући да за то неће бити гоњени. Где је ту лекција Нирнбершких процеса?“

“Све то може и нама да се деси”

Све је то „прљава игра у којој се настоји да се једним судским шоу-процесом направи пример осталима – ради се о застрашивању новинара (…) порука свима нама је: ето, то ће вам се десити ако будете копирали модел Викиликса“. Мелцер поручује: „Ако се инвестигативно новинарство прогласи за шпијунажу и може да се гони свуда у свету, уследиће цензура и тиранија“, рекао је Мелцер за швајцарски дневник „Републик“.

Мелцер наводи да је као специјални известилац за мучење и делегат Међународног комитета Црвеног крста већ видео много ужаса и насиља. И да је видео „којом брзином се мирне земље попут Југославије или Руанде могу претворити у пакао. У корену таквог развоја ствари су увек структуре мањкаве транспарентности и неконтролисане политичке или економске моћи, комбиноване са наивношћу, незаинтересованошћу и могућностима да се манипулише становништвом. Одједном оно што се увек дешава другима – некажњено мучење, силовање, прогони и убијања – може да се деси и нама или нашој деци“.

Прочитајте ОВДЕ причу о томе како је због “руског чудовишта” пао Трећи Рајх.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА