Најновије

СТВАРИ ЗА КОЈЕ ЈЕ НАУЧНО ДОКАЗАНО ДА ИЗАЗИВАЈУ РАК: Ако желите да сачувате здравље избаците их из живота!

Неки случајеви карцинома су изван наше контроле, одређени генетским дефектима и предиспозицијама које се преносе с једне генерације на другу или су подстакнути генетским променама које пролазимо током свог живота. Ипак, исто тако знамо да удисање одређених материја, једење неких намирница и употреба неких врста пластике знатно повећава ризик од настанка смртоносних врста карцинома, истичу научници.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Они су анализирали бројне студије рађене протеклих деценија те идентификовали оне ствари за које наука доказано верује да су снажно повезане с настанком малигних процеса у телу. 

Бизнис Инсајдер доноси попис намирница и навика које могу изазвати рак, ако их користите или радите често.

1. Шећер

Научници тврде да једење превише слаткиша може довести до дијабетеса, али и оштетити ваше ћелије и повећати ризик од настанка рака. Али то није све. Нова истраживања показују да шећер може подстакнути раст тумора у телу јер рак користи шећер као гориво.

2. Прерађена храна

Свака храна која долази у пластичном омоту, индустријски је затворена и дизајнирана је да траје месецима без кварења, али такође повећава ризик од рака.

3. Пушење

Иако је дуванска индустрија покушала то да прикрије, годинама знамо да дувански дим садржи најмање 70 хемикалија које изазивају рак. Нису погођени само пушачи. Људи који удишу дим могу такође развити и смртоносне облике рака. Под већим ризиком су и људи који жваћу дуван, али и они који пуше електронске цигарете. Дувански дим може узроковати рак плућа, али и још 16 врста рака, попут рака дебелог црева или рака дојке. Процене упућују на то да они који пуше између 1 и 14 цигарета дневно имају осам пута већи ризик умирања од рака плућа у односу на непушаче. Код оних који пуше 25 или више цигарета на дан тај је ризик чак 25 пута већи.

4. Сунчање и соларијум

Редовно сунчање такође вам може наштетити, тако да су мазање кремом за сунчање и проналажење сенке и хлада добро решење ако ћете бити на сунцу дуже од 15 минута. Људи који су почели да користе соларијум пре 35-е године живота имају 87 посто већу вероватноћу обоијевања од малигног меланома у поређењу с онима који никад нису ишли у соларијум.  И обично сунце штети, а најопасније су опекотине и то оне настале у ранијој животној доби, кажу научници. 

5. Токсичне хемикалије на послу

Неки људи свакодневно раде с токсичним хемикалијама. Под највећим су ризиком они који раде с алуминијумом, сликари, асфалтери, произвођачи гума, фризери који се свакодневно баве бојама (боје могу садржавати токсине), козметичари, хемичари, биолози.

6. Ноћна смена

Међународна агенција за истраживање рака сматра да је ноћна смена канцерогена јер "помера" природне циклусе спавања и будности. То доводи до хормонске неравнотеже у телу те повећава ризик хроничних упала које се могу претворити у рак.

7. Арсен

Арсен, природни део Земљине коре, у свом је неорганском облику токсичан. Често се налази у контаминираној питкој води на местима попут Бангладеша. Светска здравствена организација каже да најмање 140 милиона људи у 50 земаља пије воду која садржи високу количину арсена. Осим тога, арсен је један од најканцерогенијих састојака цигарете.

8. Димљено месо и месо с роштиља

Иако је укусно, то месо повећава ризик од карцинома. Према Националном институту за рак, када се месо пече на отвореном пламену или се пржи на високим температурама, масноћа и сокови из њега се мешају с опасним хемикалијама. Научници су открили да припремање меса на тај начин ослобађа карциноген назван хетероциклички ароматични амин, јер долази до промене хемијске и молекуларне структуре меса. 

9. Угаљ

Рудари деценијама имају вишу стопу карцинома плућа, бешике и желуца. Најопаснији су послови на гасификацији угља те дестилацији каменог угља.

10. Алкохол

Редовно пијење алкохола у већим количинама може повећати ризик од развоја неколико различитих врста рака, укључујући рак грла, јетре, дојке и дебелог црева. Према Националном институту за рак, ризик од развоја рака повећава се с количином алкохола коју неко попије. Нова анализа готово 600 000 људи у 19 земаља с високим тачношћу утврдила је да је конзумирање више алкохола повезано с развојем свих врста карцинома пробавног система. Друго недавно истраживање конзумената алкохола у 195 земаља широм света открила је да је више од 25 посто смрти повезаних с алкохолом код људи старијих од 50 година због рака.

11. Дизел

Дизел уље има више од 30 компоненти које могу изазвати карцином, према Међународној агенцији за истраживање рака.

12. Слано сушено месо и кисела храна

Риба сушена у соли, која је популарна у Кини, садржи много нитрата и нитрита, познатих карциногена у животињама који могу узроковати рак код људи. Хемијски могу да се вежу за ДНК и оштете је. Једење пуно укисељене хране такође може повећати ризик од рака желуца.

13. Прерађено месо попут сланине и кобасице

Купљена сланина, бургери, кобасице, црвено месо и месне прерађевине представљају ризик за обољевање од рака, а по категорији штетности улазе у групу с цигаретама, алкохолом, арсеном и азбестом, упозорење је WHO-а настала на темељу бројних истраживања.  Најчешће су последице претеране конзумација ових прерађевина карциноми пробавног система - желуца, црева и панкреаса, а стручњаци истичу како се истраживања односе на индустријски обрађене месне прерађевине.

14. Азбест

Азбест се годинама користио као изолациони материјал пре него што је повезан с карциномом плућа.

15. Глифосат који користе пољопривредници

Нека истраживања показују да је средство за уклањање корова, код пољопривредника и вртлара повезано с вишом стопом леукемије. Чести убица корова, Монсантов глифосат је доказано канцероген, а данас је он најчешћи хербицид који се користи у пољопривреди широм света. Повезује се се са повећаним ризиком настанка Ходгкиновог лимфома код пољопривредника. 

16. Прашина од дрвета

Радници пилане који редовно удишу пуно прашине током обликовања дрва имају већу вероватноћу да ће развити рак синуса и носне шупљине.

17. Антибеби пилуле

Жене које су раније добиле менструацију или касно ушле у менопаузу имају већи ризик од рака дојке јер су изложене већој количини естрогена. Употреба контрацепцијских пилула такође може повећати ризик за развој рака грлића матернице. Такође, већи ризик имају и жене које су користиле хормоналну терапију током менопаузе.

18. Вируси

Ако добијете вирус, индиректно повећавате ризик од рака. То је зато што у неким ситуацијама они покрећу генетске промене у ћелијама. Вируси повезани с карциномом су хумани папилома вирус (ХПВ), који узрокује рак грлића матернице и вирус хепатитиса Б и Ц, који могу узроковати рак јетре те  Epstein-Barr вирус. Такође , бактерија H. pylori може узроковати рак желуца.

19. Дебљина

Доказано повећава ризик од карцинома дојке, дебелог црева, ректума, једњака, бубрега и панкреаса.

20. Имплантанти

Стављање страних предмета у тело попут силиконских имплантата (или других метала и керамике) може довести до рака, према Међународној агенцији за истраживање рака.

21. Загађење ваздуха

Прљави ваздух и честице у њему такође могу довести до карцинома. Удисање чађи је повезано с раком плућа, једњака и бешике.

22. Катастрофе

Ваздух препун отровних димова може довести до рака. Научници су проучавали њујоршке ватрогасце, канцеларијске раднике и студенте који су се након напада 11. септембра враћали у центар Манхаттана. Имали су већу стопу од отприлике 70 различитих врста карцинома, укључујући карциноме дојке, грлића матернице, дебелог црева и плућа. Такође, многи који су преживели катастрофу, умрли су од рака. Исто тако, људи који су живели у близини места нуклеарне катастрофе у Чернобилу, имају већу шансу од рака плућа и леукемије.

23. Зрачење

Рендгенски и гама зраци доказано узрокују рак, као и наравно УВ зраци. Но једно снимање у болници неће изазвати рак, јер су за то потребне веће количине и дозе зрачења, примера ради попут изложености радијацији у Чернобилу или Фукушими. Осим тога, и сам се рак често третира зрачењем. Ипак, америчко друштво за борбу против рака упозорава да "не постоји праг испод којег се сматра да је таква врста зрачења потпуно сигурна".

24. Хронична, дуготрајна, упала која оштећује ДНА

Хронична упала,  и болести црева могу оштетити ДНК и довести до већег броја карцинома.

25. Неке пластике

Нова истраживања показују како је индустрија пластике годинама прикривала доказе о штетности БПА, на сличан начин како је дуванска индустрија негирала повезаност цигарета и рака плућа. Слично је уочено код већине пластичних полимерних материјала. Примера ради, за ПВЦ студије показују да при распаду редовно прелази у канцерогени мономер, винил-хлорид који оштећује јетру, изазива неуролошке поремећаје, оштећења тестиса и имунитета. Због отровних адитива, попут фталата, олова и кадмија. 

26. Врући напитци

Пијење врућих напитака подстиче шансе за појавом рака грла. Исто тако, научници су открили да људи који пију јако вруће напитке, имају већу стопу рака једњака.

27. ГМО храна

Брзински раст индустрије генетски модифицираних сојева контаминирала је нашу прехрану на алармантном нивоу. Више од 90 посто светског кукуруза и соје је генетски модификовано, а о дејству истог још се расправља. Стручњаци се слажу како је пре него је ГМО додат у састав више од 1000 намирница, нису спроведена адекватна истраживања о његовом утицају те нико не зна дугорочне последице конзумирања такве хране. 

28. Кокице из микроталасне

-У омоте су додате синтетске хемикалије, поготово у индустрији брзе хране, које би требале да спрече исцурење масти напоље - објашњава нутрициониста Елиса Годман. 

- Кокице за микроталасну су пуне тих хемикалија, које се, кад се загреју, аутоматски шире у саме кокице. Оне штетно делују на ваш ендокрини састав, а повезане су са развојем карцинома, повишеним лошим холестеролом, смањеним имунитетом, болестима штитне жлезде и неплодности.

29. Лaјт производи

Fat-free звучи као нешто добро, јер за већину масти представљају нешто лоше, но овакве намирнице су јако нездраве. Прехрамбена индустрија почела је замењивати животињске масти с незасићеним биљним уљима која су довела до повећања потрошње транс-масти. А како би то надокнадили, произвођачи су почели да додају велике количине шећера, између осталог. Другим речима, ризикујете да се удебљате, дијабетес, срчане болести и рак.

30. Освеживачи ваздуха

Сладак мирис у ваздуху често долази у пакету с нафталеном и формалдехидом, познатим канцерогенима. А садрже и низ других токсичних хемикалија.

Популарни лек против горушице може да изазове болести срца, рак и прерану смрт. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА