Најновије

"ТВРЂАВЕ ТРАМП" НИЧУ ПО ЕВРОПИ! Америчко оружје је скупо, али се исплати, тврде они који виде претњу у Русији!

Пољска купује 32 америчка борбена авиона за 4,6 милијарди долара. Варшава жели да на тај начин ојача пријатељство са својим гарантом безбедности – Сједињеним Америчким Државама.

Амерички авиони Ф-35 (Фото: pixabay. com)

Петак, 31. јануара 2020. ући ће у „историју пољске војске“, каже пољски министар одбране Маријуш Блажчак. Заједно са пољским председником Анџејем Дудом он је тога дана потписао уговор о куповини 32 борбена авиона типа Ф-35А Лајтнинг.

Никад пре пољско ваздухопловство није располагало тако модерним авионима. Летелице америчког концерна Локхид Мартин наводно су оно најбоље што тренутно може да се нађе на светском тржишту, пише Дојче веле.

Први авиони за четири године

„Потенцијални нападач мора да буде свестан да ће напад на Пољску наићи на одлучан одговор. Овај авион може да дâ такав одговор“, изјавио је министар одбране Блажчак за пољски државни радио. И још је рекао да је поносан на добру цену, јер се у почетку говорило о шест и по милијарди долара, а Пољска сада мора да плати само 4,6 милијарди. Блажчак то пореди са Белгијом која је своја 34 авиона платила 4,25 милијарди долара.

Први авиони биће испоручени 2024. До тада ће пољски пилоти и друго особље ићи на обуку у САД, а две године касније ће борбени авиони бити интегрисани у пољску војску. Уз то ће Пољска набавити и беспилотне извиђачке летелице.

Нужна модернизација

Куповина авиона део је великог пројекта модернизације пољске војске који изводи актуелна влада. Највећа војска у склопу НАТО на истоку Европе броји 100.000 војника. Вежба се у старим авионима и тенковима из времена Совјетског Савеза. Од 32 авиона типа МиГ-29, само трећина је исправна.

У протекле две године пала су три авиона типа МиГ. Стручњаци објашњавају да је разлог недостатак резервних делова и лоше сервисирање. Пољска има, истина, трећу војску по величини у НАТО – иза САД и Турске – али она делимично располаже застарелим наоружањем. У склопу модернизације требало би да буде опремљена новијом техником, пише ДВ.

Већи издаци за војску

Влади у Варшави годи кад амерички председник Доналд Трамп хвали Пољску због релативно великих издатака за војску. Она је једна од ретких која испуњава обавезе преузете у склопу НАТО о издвајању најмање два одсто БДП за војску.

До 2030. Варшава жели да повећа издатке на 2,5 одсто – а од тога знатно профитира америчка војна индустрија. Још више од ових авиона коштали су одбрамбени противракетни системи Патриот које је Пољска купила 2018. за 4,75 милијарди долара. То је био највећи војни издатак у пољској историји.

Критика опозиције

И у Пољској има критичара владине одлуке. Политичар опозиционе Грађанске коалиције и бивши министар одбране Томаш Сијемонијак каже да је влада донела одлуку „пребрзо и не придржавајући се неопходних процедура“. „Аналитичари су игнорисани, парламент није питан и није било јавне расправе“.

Опозициони посланици говоре о „тајним преговорима“ са САД и да нису могли да сазнају ништа о куповини, јер она није јасно наведена у буџету за одбрану. Грађанска коалиција говори о „пропагандном послу“ и жели да његову оправданост провери највише рачуноводствено надзорно тело – НИК.

САД као гарант безбедности

Критичари се, истина, жале на високу цену безбедности коју пружају САД, али и либерална опозиција сматра да је САД бољи гарант од Европске уније. „Нема сумње да је САД најважнији савезник Пољске и да је куповина војне опреме од америчких фирми исправна одлука“, потврђује бивши министар одбране Сијемонијак.

Највећу претњу Варшава види у источном суседу – Русији. Од избијања конфликта у Украјини, Пољска се труди да амерички војници буду стално стационирани на њеној територији. Након руске анексије Крима (2014.) батаљони НАТО распоређени су у Пољској и три балтичке земље. У Пољској је стационирано више од 4.500 америчких војника. Али Варшава није задовољна системом ротације по којем се трупе стално мењају.

Пројекат „Форт Трамп“

Владајућа пољска странка Право и правда (ПиС) 2018. је у Вашингтону покренула дипломатску офанзиву за трајно стационирање америчких војника у Пољској. Америчким владиним службеницима, посланицима у Конгресу и различитим институтима послат је документ под насловом „Предлог за трајно америчко присуство у Пољској“. Варшава би желела да читава једна америчка тенковска дивизија буде стационирана у Пољској и спремна је да за плати две милијарде долара.

Читав пројекат којем је циљ продубљивање веза с Америком, пољски председник Дуда назвао је „Форт Трамп“ (Тврђава Трамп). До стационирања додатних 1.000 америчких војника у Пољској, што је 2019. споменуо амерички председник Доналд Трамп, није дошло. Али зато Пољска настоји да куповином америчког оружја ипак створи „Тврђаву Трамп“.

Војска Србије се спрема за полазак! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА