Најновије

ВУЧИЋ УПОЗОРАВА КУРТИЈА: "Желим само да га обавестим..."

Чуо сам да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума, па желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар то зна, ако се спрема за разговоре...", рекао је данас председник Александар Вучић.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Он је то изјавио на заједничкој прес конференцији са Оливером Вархејијем, те истакао да се нада да разговори Београда и Приштине могу да буду озбиљни разговори одговорних људи.

Истакао је да су за то увек потребне две стране, а Београд се, подсећа, до сада увек понашао озбиљно и одговорно.

"Ја сам сурови реалиста и веома прагматичан. Не очекујем ништа, надам се да можемо да имамо озбиљне разговоре одговорних људи, али за то су увек потребне две стране", рекао је Вучић, упитан очекује ли да ће са Аљбином Куртијем имати бољу сарадњу него са претходним премијером у Приштини.

Вучић је истакао да се Београд понашао озбиљно и одговорно у претходном периоду, те да није сигуран ни да су се сви, чак и у Европи, понашали на тај начин, а нарочито није албанска страна, која, подсетио је, једну обавезу из Бриселског споразума није спровела у дело.

"Надам се да ће боље разумети колико споразума имамо, јер сам чуо да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума. Желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар човек зна колико споразума имамо, јер ако се већ спремате за разговоре, да то знате...", рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да се разговара и да се, пре свега, очувају мир и стабилност, а затим да се покуша да се дође до неког решења.

"Иако знам да би људи волели да чују лошу реч о некоме и то извуку као наслов, не желим то да кажем. Нама отварање граница према Европи и у региону значи много, за развој економије, али и у сваком смислу", рекао је Вучић.

"Замислите да из Србије, без било каквих граница идете у било коју европску земљу, да то успемо да остваримо за две, три, четири године.. То је фантастичан успех", додао је председник Србије.

Тиме би се, подвукао је, људи осећали потпуно слободно, а и резултате бисмо могли коначно да вреднујемо на најбољи могући начин.

Вучић је истакао да верује у рагзоворе, као и у четири велике слободе - протока робе, капитала, услуга и људи.

"Не очекујем ништа, а надам се да ће то бити дозвољено српским производима после годну и три-четири месеца од када је прекинута трговина са централном Србијом", рекао је Вучић.

Истакао је да из централне Србије нисмо могли да отпремимо робу и изгубили смо 500 милиона евра.

"А, да вам не кажем колико су изгубили Срби на КиМ, а колико су тек изгубили Албанци на КиМ, јер су ту робу или сличног квалитета негде морали скупље да набављају, негде шверцовано...", рекао је Вучић.

Вулин ноћас креће пут државне границе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА