Најновије

ЈЕРЕМИЋ ПОНОВИО ДА СЗС НЕ ОДУСТАЈЕ ОД БОЈКОТА: Делује да је Гордана Чомић једна од оних који се спремају за лажне изборе (ВИДЕО)

Вук Јеремић, председник Народне странке и један од лидера СзС, рекао је да тај савез неће учествовати на републичким, покрајинским и локалним изборима 26. априла и оценио да неће бити неке нарочите помоћи ЕУ у кратком року.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

Савез за Србију одлуку о изборима је донео одавно, за њих бојкот нема алтернативе.

"Савез за Србију неће учествовати на локалним, покрајинским и републичким лажним изборима који ће се десити, Селаковић је рекао, 26. априла", навео је Јеремић и додао да та одлука иде на штету Небојше Зеленовића и Саше Пауновића, али каже да се не би сагласио са тиме да иде на штету грађана Србије било где, чак и у градовима на чијем су челу ови људи.

"Не можете променити систем тако што ћете паразитирати у њему, не можете променити овај диктаторски поредак без да га пре тога доведете у терминалну фазу. Свака аутократија пролази кроз своје фазе и последња фаза је увек огољена диктатура. Процес бојкота лажних избора убрзава долазак у терминалну фазу Вучићевог режима. Ако хоћете да мењате овај режим, тада морате бити јединствени за почетак, морате бити принципијелни и применити оно што сте се договорили", рекао је и додао да то што су се договорили није дошло кроз пет минута разговора, већ кроз недеље и месеце договарања.

Истакао је да су ту и обећања која су дата јавности, додајући да не можете повратити поверење грађана, које је, како оцењује, кључно да би се променило стање у Србији, уколико не држите реч и уколико нисте спремни на неку жртву.

Посланица ДС Гордана Чомић се у четвртак појавила, након више месеци, у скупштинској сали и тако прекинула бојкот дела опозиције. У дневни ред су унета и два законска предлога Чомићеве, која се тичу већег учешћа жена на изборним листама. Због тога је Етички одбор ДС, у четвртак увече, донео препоруку да буде искључена из странке. Чомићева данас одговара да ће радо сносити последице.

На питање да ли долази до престројавања у СзС на линији идеолошких разлика, Јеремић каже:

"Не мислите ваљда да је Гоца Чомић јуче у Скупштини била из идеолошких разлога? Да је то био неки идеолошки став? Приметићете да врло сличну "идеологију" - мада није то идеологија, то је питање политичког прагматизма - имају сви они који се спремају да изађу на ове лажне изборе. Делује да је госпођа Чомић једна од њих. Има више група које ће да изађу на изборе, постоји "Звоно", постоји "Метла", постоји Чанак, Миша Вацић, Зукорлић, али све те групе нису настале из неких дубоких идеолошких опредељења".

Разлози су, каже, прилично прагматични - да би добили своје парче колача, или, како каже, "свој простор за паразитирање у систему Александра Вучића".

"Глумите опозицију, заузврат добијате да ли одборничка места, да ли посланичка места, да ли то да идете једном у два месеца у Стразбур на заседање Парламентарне скупштине СЕ, неко заседање ОЕБС-а", навео је Јеремић.

На питање ко Гордани Чомић може да оспори њено демократско опредељење, одговара - "сви они којима је на срцу то да дође до промене режима Александра Вучића у што краћем року".

Јеремић каже да нема дилеме да ће СзС остати јединствен.

"Ако неко донесе одлуку да промени оно што смо већ одлучили, ја верујем да ће имати достојанства да се из Савеза повуче, као што је то урадио Милан Стаматовић", навео је.

О састанку са делегацијом ЕУ и новој методологији као "доброј вести"

Говорећи о састанку са делегацијом ЕУ, Јеремић оцењује да неће бити неке нарочите помоћи од Европе када је реч о промени система у Србији у кратком року.

То не треба никога да обесхрабрује, и то не значи да Србија треба да одустаје од свог европског пута, од напора да ово друштво уредимо на другачији начин него што је уређено данас, на линији како су уређена модерна, европска друштва, каже Јеремић.

"Али у неком кратком року неће бити неке нарочите подршке, нити разумевања из ЕУ за промену режима у Србији... Мислим, на овим изборима... Нисмо постигли сагласност око тога шта је најбољи начин за борбу против Вучићевог режима. Они су рекли да нас саветују да изађемо на изборе, ми смо то саслушали. Ја сам говорио у име Савеза за Србију, рекао да имамо пуно разумевање за њихов став, да високо ценим ангажовање Европе у прошлости, данас и у будућности".

Додао је да су разговарали и о новој методологији приступног процеса, и да је, како каже, за разлику од власти, позиција СзС да је то добра вест и да би је требало применити.

Јеремић је рекао да су на састанку разговарали о слободи медија, додајући да су представницима из Брисела рекли да је јасно да је "ЕУ  хтела да помогне да се изађе из ове трајекторије која води ка кризи, међутим нисте/ нисмо успели". На састанку је, каже, оценио да је ситуација лошија него на почетку од када су се европарламентарци ангажовали, конкретно кад су у питању медији, а на питање шта је био одговор представника из Брисела - рекао је да на то ћуте. "Данас у Србији мање људи види слободан програм него на почетку њиховог ангажовања, данас у Србији је ситуација гора кад је реч о владавини права и злоупотреби државних ресурса за пропагирање владајуће странке, него тада. То су чињенице", истакао је Јеремић.

Наводи да је разговор био конструктиван, и да су се сагласили да се не слажу око неких питања.

"Нама је питање нормализације Србије много битније него што је проблем стабилизације јужне границе Европе, кад је реч о мигрантима, што је приоритет ЕУ - што је потпуно нормално. Они желе стабилност на свом јужном бедему, ми желимо да живимо нормалној земљи. Дакле, приоритети нам се не поклапају, што не значи да нећемо да сарађујемо, напротив хоћемо да сарађујемо са нашим партнерима из Европе", додао је он.

"Кад не буде опозиције у парламенту, међународна заједница ће другачије разговарати"

За понедељак је најављен састанак целог блока, а Јеремић каже да су већ договорили како ће изгледати кампања бојкота, да су ускладили поруке и као ће то етапно да изгледа.

“Остаје још да се види да ли сви остају при том договору, они који не остају при томе, на најљубазнији начин ћемо им захвалити”, додао је један од лидера СзС.

Јеремић каже да ће бити више теренског рада, веће концетрације на друштвене мреже и да ће у својој кампањи користити "ово мало медија што постоји", додајући да је управо такво стање с медијима један од највећих разлога што не треба изаћи на изборе.

"Највећа порука да ствари не могу унедоглед  ће бити ако један значајан број грађана, а ја верујем да хоће, тог дана остане код куће".

Каже да ће бити много покрета, група, што ће довести до конфузије код грађана, али да ствари треба поједноставити, додајући:

"Ако сте против Вучића, есенцијално је да тај дан останите код куће".

Упитан шта је то, према његовом мишљењу, успешан бојкот, Јеремић каже да је то онај у коме се покаже да режим нема више институционализовану опозицију, да у парламенту нема опозиције, додајући да је то случај у Белорусији, а да ће после избора, како сматра, тај случај бити и у Србији.

"То не мора нужно да значи крај Вучићевог режима, али улазимо у једну другу фазу, у којој више не може да се претвара да постоји демократија. Не може више, после тога, да (премијерка Србије) Ана Брнабић одлази у Давос и да прича да је у Србији нормална ситуација кад је реч о медијима... Много теже ће бити. Кад више не буде опозиције у парламенту - јако је тешко сакрити ту информацију у западним медијима, то ће привући пажњу међународне заједнице", наводи. Јеремић додаје и да то свакако неће бити приоритет међународне заједнице, али да ће се, сигуран је, после тога другачије разговарати са Србијом.

Истиче да 26. април неће довести до пада Вучића, али да ће тај дан бити једна јако важна пролазна етапа у стварању, како каже, нормалних околности у Србији.

"Ми више времена немамо. Када би изашли на ове изборе, и када би својим изласком легитимизовали ову власт на период од четири године, ја мислим да би за још четири године Вучићевог режима заиста ствари отишле до ђавола - када је реч и о економији, о броју људи који би напустили земљу, Косово, регионални односи, практично све", каже лидер Народне странке.

"Косово се данас решава у тајним процесима"

Јеремић каже да у Савезу за Србију постоје идеолошке разлике, али и постоји и "заједнички садржалац". Наводи да су сви сагласни да економија у Србији не може бити наслоњена на, како истиче, скандалозне субвенције.

"Имамо пример од јуче или прекјуче да 73.000 евра даје држава за радно место у производњи сокова. Дакле, Раух, аустријска фирма, има постројење у Коцељеви, добија 2,2 милиона евра од државе, да запосли 30 радника. А они не праве подморнице, или вештачку интелигенцију, него сокове", истакао је Јеремић.

Даље је навео и борбу против корупције и борбу против организованог криминала, који се, како каже, "саживео са државом".

Упитан да ли у СзС постоји консензус по питању Косова, Јеремић каже - да.

"Противимо се било каквом акту који би за своју последицу имао угрожавање територијалне целовитости земље и еманципације тзв. државе Косово у међународним институцијама", навео је, додајући да је то заједничка политика од почетка.

Наводи да се данас Косово решава у потпуно тајним процесима.

"Ви сазнате одједном да је (директор Канцеларије за КиМ) Марко Ђурић преговарао неку авионску линију између Београда и Приштине. Номинално нема никаквих преговора, пошто су увели таксе све је заустављено, и онда одједном објави специјални изасланик (Ричард) Гренел да је постигнут договор. Па како је постигнут договор, ако није било преговора? Дакле, било је преговора, тајних, и биће их и даље, и дешавају се у Берлину, не знам само одакле и зашто у Берлину... Они су својевремено говорили да сам ја крив што су разговори премештени из Њујорка у Брисел. Наравно, статусни преговори нити ће икад бити пренети из Савета безбедности... Они договоре тај ваздушни саобраћај, а пуно елемената дипломатске суверености има у том договору, заузврат затраже да амерички амбасадор гостује са Аном Брнабић на Пинку. И то добију ", закључио је Вук Јеремић.

Прочитајте ОВДЕ шта ће Србија производити за тенкове Т72 и Т84.

Извор: Н1

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА