Најновије

БОДО ВЕБЕР ТВРДИ: "Косовски Срби не постоје као фактор, јер у српским срединама влада једнопартијски режим под контролом Београда"

“Аљбин Курти инсистира на дијалогу са косовским Србима, уместо са Србијом. То је нереално јер у српским срединама влада једнопартијски режим под контролом Београда и у спрези са криминалом”, каже аналитичар Бодо Вебер.

Бодо Вебер (Фото: Јутјуб)

Нови премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти биће "непријатан саговорник" за Европску унију, сматра Бодо Вебер, виши сарадник Савета за политику демократизације из Берлина.

"С једне стране због његових, делом принципијелних политичких, демократских ставова, а с друге стране због тога што његова убеђења и програм његове партије имају и даље догматске и идеолошке елементе", каже Вебер.

Вебер, један од најбољих познавалаца Балкана међу немачким аналитичарима, сматра да је Курти након изборне победе највише умерености и попуштања показао код великоалбанске идеје за коју се годинама одлучно залагао. Према речима Вебера, Курти је такође инсистирао на дијалогу са српском заједницом на Косову.

"Остаје додуше питање практичног спровођења јер се Курти и његово Самоопредељење држе догме да се преговара само са косовским Србима и то без мешања Београда", каже Вебер.

"Тужна реалност је да се, због непланираних последица политичког дијалога, у десет већинских српских заједница формирао једнопартијски режим под контролом Београда који почива на патронату и преплитању државно-партијског апарата и криминалног подземља. Косовски Срби као појединачни фактор у овом тренутку не постоје", додаје аналитичар.

Он сматра да косовски Срби могу имати свој глас "тек након што буде закључен свеобухватни споразум са Србијом који гарантује потпуну интеграцију косовских Срба у тзв. државу Косово, и политичко-институционално потискивање Србије са Косова".

"У том смислу очекујем напреднију реторику нове владе као и окретање косовским Србима, али не очекујем много резултата ван будућих бриселских преговора са Србијом", каже Вебер.

Бодо Вебер додаје да је и даље нејасно на шта Курти мисли када најављује "реципроцитет" у односима са Србијом.

"Колико сам разумео, овај захтев је раније био повезан са укидањем царина на робу из Србије, што је била главна препрека наставку преговора у Бриселу. Међутим, царине нису уведене крајем 2018. као противмера на већ постојеће нелојалне трговинске праксе Србије, већ су уведене једнострано због успешног лобирања Србије да Косово не постане чланица Интерпола. И с друге стране, како сам разумео, као противмера идеји размене територија", закључује Вебер.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ангела Меркел поручила Аљбину Куртију.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА