Најновије

Емануел Макрон открио број француских нуклеарних глава!

Емануел Макрон пожелио је 7. фебруар да Европљани заједно предлажу “међународну агенду контроле наоружања”, истовремено подсећајући да нуклеарни арсенал Француске има мање од 300 нуклеарних глава.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Емануел Макрон обратио се ученицима Ратне школе у Паризу како би одржао говор из петогодишњег мандата о одбрамбеној стратегији земље и нуклеарном одвраћању.

Током свог говора, председник је позвао Европљане да се не “ограничавају на улогу проматрача” пред трком нуклеарног наоружања за коју Стари континент ризикује да поновно постане “позориште”.

„Европљани морају колективно схватити да би се, због недостатка правног оквира, могли врло брзо наћи изложени поновном успостављању конвенционалне или чак нуклеарне утрке наоружања на свом тлу. Европљани се не могу се ограничити на улогу гледаоца”, упозорава Макрон.

Шеф државе жели да Европљани заједно предложе “…међународни програм контроле оружја. Француска ће мобилизовати европске партнере који су највише забринути како би поставили темеље за заједничку међународну стратегију коју можемо предложити на свим форумима у којима Европа делује”, објашњава француски председник.

Нуклеарни арсенал мањи од 300 нуклеарних глава

Председник је, међутим, појаснио да је Француска смањила величину свог нуклеарног арсенала на мање од 300 глава:

“Француска има јединствени приступ у свету, у складу са својим одговорностима и интересима, јер је неповратно демонтирала своју земаљску нуклеарну компоненту, своје нуклеарне полигоне, постројења за производњу нуклеарног материјала за оружје, те је смањила величине свог арсенала, који данас броји мање од 300 нуклеарних глава.

“Потписници следећег уговора”

Емануел Макрон затражио је да се Европљани укључе у будуће преговоре с нуклеарним силама средњег домета и “потписницима” споразума.

“Будимо јасни: ако су могући шири преговори и споразуми, то желимо […]. Европљани морају бити креатори и потписници следећег споразума, јер је наше тло угрожено”, рекао је у свом говору.

Према председнику Макрону, европски партнери који то желе могу бити “повезани” кроз партиципацију при вежбама нуклеарног одвраћања.

Прочитајте ОВДЕ    ко то труне у затвору.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА