Најновије

ХОЏА НА ГРАНИЦИ СА ЈУГОСЛАВИЈОМ НАПРАВИО ПОДЗЕМНИ ГРАД: Тајни пројекат о коме ни архитекта није смео да зуцне!(ВИДЕО

Готово две деценије је албански архитекта Фети Ђици радио на пројекту толико тајном да је планове морао да закључава у сеф када би кренуо кући са посла. О свом послу није смео да прича ни својој породици.

Тунел (Фото: Јутјуб)

Ђици је био главни архитекта и планер града Кукеша у северној Албанији у време када је земља била под комунистичким режимом диктатора Енвера Хоџе.

У јеку Хладног рата, параноични вођа је био у страху од напада или инвазије на Албанију, због чега је наредио изградњу на стотине хиљада бетонских бункера.

Међутим, у Кукешу, недалеко од границе са тадашњом Југославијом, Хоџа је отишао корак даље. Наредио је Ђицију почетком 1970-их да изгради подземну реплику читавог града.

Прво је испланирано да се изгради низ бункера и атомских склоништа, што је и урађено 70-их година.

Затим је 1980-их, по наређењима Хоџе и његових војних заповедника Ђици је додао још тунела и просторија, укључујући и просторије за штампану пресу, болницу и пекару.

Даље, уведена је струја и водоводна мрежа, а одређено је да ће се у појединим просторијама налазити и војни командни центар, полицијска станица и судница.

Идеја је била да 10.000 људи може да живи у подземном насељу у периоду до шест месеци.

"Наравно, у време рата, насеље би могло да се води и са смањеним капацитетом, али идеја је била да се реплицира читав град под земљом", рекао је Ђици (72) за Гардијан.

Почетком 1970-их комунистичке власти су вештачким језером поплавиле читав Кукеш током изградње хидроелектране.

Градски планери су морали да дизајнирају потпуно нови град уз њега, и преселе читаву популацију. Ђици је помагао у дизајнирању другог Кукеша изнад земље када су му пришли шефови војске и тајне полиције.

"Пошто сам одрадио добар посао, поверили су ми планове и за подземни град", рекао је.

Међутим, све је морао да крије од пријатеља и породице.

"То није била култура у којој би људи питали шта радите", рекао је он.

Његова супруга је знала да је радио на некаквом подземном пројекту, али није никада тражила детаље.

"Знала је да је боље да не поставља питања", каже Ђици.

Због тајности, Ђици је имао тим од свега 30 радника, а сви су они били подробно испитани и проверени.

"Што мање људи зна, то боље", рекао је он и објаснио да је тим био подељен у парове, а да су ти парови одвојено радили на различитим деловима, не знајући да се ради о огромној повезаној мрежи тунела и просторија.

Током 1980-их година, влада је редовно спроводила вежбе у којима би, након звука сирене, читава популација Кукеша сишла у подземље у року од седам минута, кроз 30 улаза у мрежу. Међутим, било им је забрањено да се крећу под земљом и нису знали да је све било повезано тунелима који су били километрима дуги.

Када је конструкција завршена 1989. и уведени струја и вода, недостајало је још да се просторије опреме намештајем, међутим, то се није десило, јер је режим пао.

Сада, 30 година касније, Сафет Ђици, Фетијев рођак и актуелни градоначелник, жели да заврши оно што је комунистички режим започео и да подземни Кукеш отвори за јавност.

"Желимо да га претворимо у подземни град за локалце и туристе", рекао је он.

Градоначелник већ замишља ресторане, атракције и продавнице, као и могућност да људи кроз тунеле стигну до вештачког језера и да тамо плове.

Он се нада да ће у марту остварити договор са ЕУ и уз помоћ њених финансија (тачније 2,6 милиона евра) почети реновацију.

"У остатку комунистичке Европе репресије су завршене '60-их, али овде су ишле до краја, људи су гладовали, а и даље су градили бункере. Зашто су нам сада потребни музеји посвећени бункерима, када не постоје музеји жртвама комунизма?", пита се Енрикета Папа, историчар са Универзитета у Тирани.

Прочитајте ОВДЕ   ко се то “коље” на Косову и зашто.

Извор: Гардијан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА