Најновије

ПОРУКА ЗА СРБИЈУ ИЗ БЕРЛИНА: Гренелов план није добар, а ни Куртијева тужба за геноцид неће проћи!

Виши сарадник Савета за политику демократизације у Берлину Бодо Вебер у интервјуу изјавио је да верује да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен кад дође до озбиљног ресетовања процеса и постављања преговарачког оквира који ће се вратити првобитним принципима дијалога из периода од 2012. до 2014. године.

Виши сарадник Савета за политику демократизације у Берлину Бодо Вебер (Фото: Јутјуб)

Вебер објашњава да то значи да треба да буде заборављен приступ Федерике Могерини да је „сваки договор добар договор“, који допушта опасан повратак етнотериторијалног концепта из ратних деведесетих година.

Кад можемо очекивати наставак преговора?

Одласком Могеринијеве и доласком господина Борела на чело европске дипломатије верујем да су створене претпоставке за такво ресетовање. Очекујем, међутим, да нећемо видети прву рунду обновљених преговора пре одржавања парламентарних избора у Србији.

Како коментаришете најаву новог такозваног премијера Куртија да ће тужити Србију за геноцид?

Хашки трибунал је само у случају Сребренице прихватио категоризацију масовног злочина као геноцида, тако да сумњам да би таква тужба имала изгледе за успех – ако је та најава уопште озбиљна.

Колико у овом тренутку на дијалог у позитивном смислу могу да утичу САД, а колико ЕУ?

Кључ решавања дијалога и даље лежи у рукама ЕУ, која у последње време није успела да искористи прилику због нејединства, првенствено због улоге коју је играла висока представница Могерини. То се сад мења. САД ту могу играти потпорну улогу, под условом да прихвате да буду тимски играч. Ако не прихвате, остаће на маргинама процеса.

Ваше мишљење о специјалном изасланику Гренелу? Да ли Трампова политика од Косова до Блиског истока, којом се економски интерес гура у први план, може да помири сукобљене стране?

Наравно да не може – статусни конфликт између (тзв.) Косова и Србије је политичке нарави, економија је ту зависни, а не независни фактор. На том разумевању почива политички дијалог, вођен од стране ЕУ, који је зато остварио значајне, првобитне резултате после потписивања априлског споразума 2013. године. А билатерални спорови и економска питања ће једино моћи да буду решавани у оквиру свеобухватног споразума.

Да ли постоје државе којима није у интересу да се Приштина и Београд договоре?

Наравно. Русији није у интересу да дође до свеобухватног споразума између Србије и (тзв.) Косова који ће водити до пуне нормализације билатералних односа и трајног мира и до тога да косовски Срби коначно престану да живе у сивој зони између две државе, јер Русији највише користи нерешени конфликти и нестабилност у комшилуку ЕУ. То ће се јасно видети чим буде потписан коначни споразум.

Шешељ најавио порно филм! Више о томеОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА