Најновије

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ СУКОБ САД И НЕМАЧКЕ ЗБОГ КИМ? Бодо Вебер критикује Гренела, а хвали Куртија!

Виши сарадник Савета за политику демократизације из Берлина Бодо Вебер сматра разумном одлуку Аљбина Куртија о делимичном, постепеном укидању таксе на производе из централне Србије.

Бодо Вебер (Фото: Јутјуб)

Вебер је оценио да то што је Курти одлучио да делимично суспендује таксе свакако представља гест добре воље.

Након реакције Ричарда Гренела многи сматрају да је реч о обрачуну САД и Немачке? Како ви гледате на то?

- То што је Куртија такозвани изасланик Доналда Трампа, Ричард Гренел напао, уместо да поздрави храбар корак, поново показује да Гренел, који инсистира на томе да је искључиво фокусиран на економију, нити разуме суштину конфликта између тзв. Косова и Србије, нити политичког дијалога, нити има добре намере. Немачки приступ, који подржава већина у ЕУ, базиран је на принципима и фокусиран на свеобухватно решење. У том смислу, овде не постоји неки обрачун, али постоји трансатлантски конфликт. Чињеница да је председник Србије Александар Вучић, уместо да поздрави гест премијера Куртија, глатко одбацио потез Приштине, поново показује да му изворни циљ није постизање свеобухватног споразума и трајни мир и стабилност на Балкану, него покушај искоришћавања нејединства Запада. Очигледно је да исто важи и за Хашима Тачија.

Шта би по требало да буде следећи Куртијев потез?

- Нисам ја ничији саветник, поготово не политичара на Балкану. Генерално, разговоре о укидању, односно суспензији такси, требало би вратити у оквир који је постојао пре него што су разговори прошлог јуна запали у ћорсокак, после немачко-француског самита у априлу у Берлину. Тај оквир је подразумевао разговоре о ресетовању преговора, односно договор о дефинисању преговарачког оквира, почевши са дефинисањем принципа и циља преговора.

Прочитајте ОВДЕ каква најезда миграната прети Србији.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА