Најновије

ЕРДОГАН ПЉУНУО НА ПУТИНА: Само три дана након што их је Русија помиловала, Турци почели да им раде иза леђа!

У недељу, само три дана након што је Русија склопила примирје између Турске и Сирије у сиријској провинцији Идлиб, турски председник је запретио да ће предузети једностране акције ако се наруши прекид ватра.

Ердоган и Путин (Фото: tccb.gov.tr)

Анкара је затражила од НАТО додатну помоћ како би се помогло да се подигне граница са Сиријом, објавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Тражили смо додатну помоћ НАТО-а за одбрану границе са Сиријом и у вези са мигрантским изазовом", рекао је Ердоган, обраћајући се новинарима у понедељак заједно са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Наглашавајући да је Турска тражила „конкретну подршку свих наших савезника у овој борби“, Ердоган је сугерисао да је Турска била једина сила НАТО-а која се борила против „претњи“ из Сирије, укључујући ИД, током девет година и да су претрпели губитке трупа, пише "Спутњик Интернешнал".

"Ситуација у Сирији угрожава Европу. Ниједна земља у Европи нема право да равнодушно гледа на хуманитарну драму у Сирији", казао је Ердоган.

Са своје стране, Столтенберг је указао на "заједнички изазов" миграционих и избегличких токова дуж грчко-турске границе, и рекао да овај проблем захтева "заједничка решења".

"Дакле, поздрављам дијалог између Турске и Европске уније и верујем да се може наћи пут напред. НАТО ће наставити да игра своју улогу. Тренутно смо распоређени у ГНЦ-у како бисмо помогли у решавању избегличке и мигрантске кризе. Савезници су такође спремни да наставимо да подржавамо Турску, а ми истражујемо шта бисмо још могли учинити ", рекао је Столтенберг.

Ердоган је у недјељу позвао Грчку да "отвори капије" мигрантима, сугеришући да их земља "пусти у друге европске земље" и "ослободи се тог терета".

Немачки министар спољних послова Хаико Мас упозорио је Анкару да мигрантско питање не користи као "чип политичког преговарања" с европским земљама пре разговора с званичницима ЕУ.

Десетине хиљада миграната окупило се крај турско-грчке границе крајем прошлог месеца након што је Анкара објавила да је отворила своју границу са ЕУ усред борби у Идлибу у Сирији. Прошле недеље, председник Ердоган упозорио је да ће дозволити "милионима избеглица" да се преселе према границама Турске са ЕУ, с тим да ће се период једностране самопожртве Турске у односу на избеглице "привести крају".

Трамп окривио Москву и Ријад за пад Вол Стрита! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА