Најновије

НЕМЦИ ЧУВАЈУ ЛЕЂА КУРТИЈУ: У Приштини се и даље води политика “свако за себе”

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти поручио је у понедељак да је приоритет његове владе да тужи Београд због наводног геноцида, и да ће то бити тема у наставку дијалога!

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Као што и по питању идеје делимичног и условног, а не потпуног, укидања такса на српске производе, Курти има подршку међу водећим европским земљама предвођеним Немачком, претпоставља се да и на промовисање овог новог "дневног реда" у наставку разговора те европске силе гледају са одобравањем.

Курти је саопштио "да се његова влада добро припрема да тужи Београд" пред Међународним судом правде, али и да је то дуг пут. Он је то рекао у парламенту на посебној седници поводом Дана жена, а на којој су присуствовале и наводне жртве сексуалног насиља током сукоба на Космету.

- Желимо да будемо сигурни да ћемо бити успешни у том процесу. Почели смо да радимо у том правцу - рекао је он, додавши да ће у наставку дијалога са српском страном захтевати да званични Београд буде одговоран за све штете које је "претрпело Косово".

Тако су две водеће политичке фигуре у Приштини, премијер и председник привремених институција, Курти и Хашим Тачи наставили да воде политику по принципу "свако за себе". Јер, док се Курти очигледно узда у Берлин и Брисел, Тачијев политички саветник Артан Бехрами навео је да постоји иницијатива америчког председника Доналда Трампа да се дијалог Београда и Приштине пренесе у Вашингтон.

С друге стране, председник Александар Вучић казао је да је сигуран да САД неће одустати од захтева упућеног Приштини у вези са испуњењем услова за отпочињање дијалога са Београдом, а што подразумева потпуно укидање такса. На питање новинара да ли верује да Курти има јаку подршку ЕУ, с обзиром на то да још нису укинуте тарифе на српску робу, Вучић је рекао да нема сумњи да у неким европским државама постоје одређене симпатије према премијеру приштинских привремених институција Аљбину Куртију, да је таквих симпатија било и код дела јавности у Србији.

- Док човек није почео да говори о формирању "велике Албаније", сад их је мало срамота што су га подржали кад је победио на изборима, али то прође. Медени месец увек кратко траје - рекао је Вучић.

Говорећи о улози Америке у наставку дијалога, Тачијев саветник Бехрами навео је да први пут после дугогодишњих преговора који су одржавани у Бриселу без резултата постоји озбиљна иницијатива председника Трампа да се процес дијалога пренесе у Вашингтон, "где би требало да се заврши косовска државност са чланством у УН". Тачијева посета Белој кући, како је указао, "имала је управо ту симболику", али да се косовска влада противи овој иницијативи и великој америчкој посвећености закључењу процеса дијалога.

- Идеја није да овај дијалог води само Америка, искључујући све остале, већ да се оно што се у Бриселу догодило уз помоћ ЕУ и подршку САД, сада премести у Вашингтон, а што ће подржати кључне државе ЕУ попут Немачке, Француске и других земаља - образложио је Бехрами.

Избегао рапорт

О садржају његове посете Америци и сусрету са председником Србије Александром Вучићем, уз посредовање Трамповог изасланика Ричарда Гренела, Тачи је у понедељак известио лидере парламентарних странака, али је разговор са Куртијем изостао. Наиме, Курти је саопштио да није спреман да се састане са Тачијем у функцији лидера покрета "Самоопредељење", како је било наведено у Тачијевом позиву.

Ни непријатељу не би поручио да те одлучне људе покуша да превари! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА