Најновије

ДВЕРИ ТРАЖЕ ОДЛАГАЊЕ ИЗБОРА! ПСГ и СзС одустају од свих скупова до даљег! Вучић отказао митинге до 1. априла! Корона главни кривац

Савез за Србију саопштио је да су све политичке организације које чине српску опозицију, полазећи од потребе да допринесу смањењу опасности од ширења корона вируса, одлучиле да до даљег откажу све скупове планиране у кампањи бојкота почевши од данашњег који је био планиран у Куршумлији.

СзС одустаје од митинга док траје претња ширења корона вируса (Фото: Јутјуб)

У саопштењу Савез је предлoжио Влади да одмах забрани јавна окупљања на отвореном и у затвореном простору и донесе одлуку о привременом затварању свих предшколских и школских установа и факултета на минимум три недеље.

Савез је предложио Влади да штампа и дистрибуира обавештења о вирусу корона са бројевима телефона које треба одмах позвати уколико градјанин примети симптоме, као и да пропише обавезу објављивања текста обавештења свим средствима јавног информисања.

“Влада треба да пропише обавезу свим телевизијама да емитују посебне емсије са прецизним објашњењима о самом вирусу, превентиви и поступању у случају сумње, како би се спречила паника и ширење лажних вести, као да пропише обавезу потпуне кућне изолације људи који долазе из заражених подручја”, навео је Савез.

Како се додаје, Влада треба да обавеже локалне самоуправе да грађанима који се налазе у кућној излолацији обезбеди несметано функционисање, обезбеди контролисано снабдевање маскама, пре свега здравствених радника, запослених на граничним прелазима и осталих примарно угрожених категорија становништва, као и да препоручи свим предузећима да омогуће запосленима да раде од куће.

Савез је позвао Владу да приступи изради економског плана за помоћ компанијама и запосленима који ће бити жртве економске кризе, по угледу на земље чланице ЕУ.

План треба да се, како се наводи, базира на смањењу оптерећења на зараде, усмеравању средстава планираних за инфраструктурне пројекте на помоћ људима који ће остати без посла и на набавку неопходне медицинске опреме и средстава за заштиту.

Тај план треба да подразумева увођење строге контроле цена потенцијално дефицитарних производа, правовремену реакцију којом би се преко робних резерви спречиле несташице намирница, помоћи пољопривреди кроз откуп и складиштење производа.

Савез је навео и да би Народна банка Србија требало да донесе мере којима би се грађанима олакшала исплата кредита и спречило пооштравање услова финансирања због повећаног ризика, као и да Влада треба да повећа плате лекара и медицинског особља, као и свим осталим запосленима који ће поднети највећи терет евентуалне пандемије.

ПСГ одустао од протеста

Покрет слободних грађана (ПСГ) саопштио је да неће учествовати у јавним окупљањима, протестима и сличним дешавањима док траје опасност од даљег ширења корона вируса у Србији.

То подразумева трибине, протесте и остале јавне активности у оквиру самосталне кампање ПСГ по Србији која је требало да почне у Зајечару ове недеље, као и активности које заједнички спроводе политичке организације које бојкотују изборе.

Председништво ПСГ сагласило се да је ово једина одговорна одлука коју једна политичка организација може да донесе у оваквом тренутку, додаје се у саопштењу.

Понашање представника власти је од почетка било скандалозно, од препоручивања ракије и одласка у Милано ради куповине, па до релативизовања броја преминулих бесмисленим поређењима, указује ПСГ и наводи да ово ипак није тренутак за упирање прстом, нити за политичка препуцавања.

Покрет слободних грађана је већ позивао представнике власти да промене понашање и поставе се одговорно према корона вирусу.

Вучић отказао митинге СНС до 1. априла

Председник Србије Александар Вучић отказаће све предизборне скупове СНС до 1. априла.

Према информацијама, ова одлука донета је у циљу спречавања ширења корона вируса и превентивних мера.

Подсећања ради, број заражених корона вирусом у Србији достигао је 12, након што је јутрос потврђено да је још седам особа позитивно на Ковид-19.

Двери траже одлагање избора

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић оценио је да текући изборни процес треба одложити, не само из разлога јавног здравља због опасности ширења корона вируса, већ пре свега због нерегуларности које су уочене и пре самог дана расписивања избора.

“Довољно је прочитати први извештај посматрачке мисије ЦРТА који се односи на период до расписивања избора и закључити да су сва обећања власти да ће доћи до побољшања изборних услова била најобичнија лаж”, наводи се у писаној изјави Обрадовића.

Председништво Српског покрета Двери наложило је свим члановима изборних комисија од републичког до локалног нивоа који су тамо постављени у име Двери да не учествују у раду изборних комисија и да поднесу оставке.

“Двери неће предлагати чланове сталног састава бирачких одбора тамо где на то имамо право као парламентарна политичка организација нити ћемо на било који други начин учествовати на лажним изборима 26. априла. Овај, већ сада нерегуларни изборни процес, треба обуставити и хитно сести за преговарачки сто између власти и опозиције на тему како доћи до слободних и поштених избора”, истакао је Обрадовић.

“То би било нешто најкорисније што бисмо могли урадити за опште добро, док паралелно траје најважнија битка за здравље становништва”, оценио је он.

Прочитајте ОВДЕ колико је до сада људи заражено вирусом корона у Србији.

Извор: Фонет/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА