Најновије

ИАКО ЈЕ ПОБЕДА БЛИЗУ, МОРАЈУ УВЕК БИТИ СПРЕМНИ: Сиријци додатно модернизују оклопну заштиту руског Т-72М1! (ФОТО)

Сиријска војна индустрија почела је са процесом додатне модернизације својих тенкова, која треба да донесе нови квалитет када је у питању оклопна заштита овог средства. Наиме, сиријски инжењери су осмисли вертикалне носаче за постављање противкумулативних решетки које треба да заштите тенк тамо где је он најслабији, а то је горња пројекција тенка (Т-72М1).

Т-72 (Фото: РИА)

Током конфликта у Сирији масовност употребе невођеног и посебно вођеног противтенковског наоружања довело је до тога, да губици сиријске војске у једном моменту постану алармантни. Употреба савременијих система руске производње које је сиријска армија изгубила у борбама са милитантима (магацини, складишта), као и каснија појава западних система исте категорије у њиховим редовима, постала је смртоносна за најквалитетније тенкове (Т-72М1) које је поседовала сиријска војска.

Ово је натерало сиријске инжењере (укључујући и саветнике са стране) да хитно крену са модернизацијом свог тенковског и генерално оклопног парка. У наредних неколико месеци од активног почетка рада на новим пројектима, изашла је читава плејада оклопних возила који су са свих страна били заштићени противкумулативним решеткама (карактеристичан изглед птичијег кавеза из које вири топовска цев), унапређеним типовима динамичке заштите, као и ојачањима основног оклопа.

Ово је значајно смањило губитке оклопно-механизованих снага на фронту, посебно у борби против вођених пројектила и РПГ. Тенкови су значајно ојачани са фронталне и бочних страна, док је сектор у коме се налази мотор додатно заштићен.

Међутим, горња страна је остала незаштићена. На сву срећу ово се није морало хитно решавати јер терористи нису поседовали ваздухопопловне снаге (авиони,хеликоптери, бпл) који би могли да изведу напад на горњу пројекцију тенкова, нити су поседовали најсавременије противоклопне системе (Javelin) који имају овакву могућност. За таква дејства су поред претходно побројаних летећих платформи потребна и високопрецизна убојна средства која из даљине од најмање неколико километара могу да погоде свој циљ са максималним одступањем 1-1,5 метра.

Последња ексалација конфликта у коме се значајније укључила турска армија је на најбољи начин демонстрирала слабост тенкова у судару са модерним ударним беспилотним летелицама, које и свом саставу поседују високопрецизно наоружање. Ове летелице користе пројектиле који „природно“ погађају своје циљеве са горње стране. А то је управо страна која је за тенкове накритичнија.

На основу ове чињенице сиријска војна индустрија почела је са процесом додатне модернизације својих тенкова, која треба да донесе нови квалитет када је у питању оклопна заштита овог средства. Наиме, сиријски инжењери су осмисли вертикалне носаче за постављање противкумулативних решетки које треба да заштите тенк тамо где је он најслабији.

Сиријски инжењери су почели рад на неколико типова основних борбених тенкова које имају у свом саставу. Пре свега на тенковима Т-72М1 али и Т-55МВ. Као што видимо на фотографији модернизација подразумева заваривање четири носеће „штангле“ за бочне странице тенковске куполе, које ће омогућити интеграцију „кишобрана“ који ће се састојати од противкулумативне решетке која ће бити паралелно постављена у односу на тенк, и чија ће површина штитити највећи део тенка (можда и цео тенк).

Ове решетка ће се налазити сигурно на метар висине изнад највише тачке тенка. Ово је неопходно из разлога да се што више прошири ефективна зона покривености тенка, али и обезбеди простор за несметано кретање тенковске посаде која улази кроз куполу (командир тенка и нишанџија).

Како је сиријска војска прешла турску и натерала их да ракетирају макете уместо праве ПВО системе, сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА