Најновије

НОЋ ЗА ПОНОС! УСТАЛА ЈЕ ЦРНА ГОРА, СВЕТИЊА СЕ БРАНИТ МОРА! Верници поручили: Овде нема вируса, али има литија! (ВИДЕО/ФОТО)

У више црногорских градова и вечерас су одржане литије у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести.

Литија у Никшићу (Фото: Јутјуб)

Литије се од Божића организују четвртком и недељом. Више десетина хиљада грађана окупило се на улицама црногорских градова.

И овог четвртка у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу служен је молебан, након чега је улицама града кренула молитвена литија предвођена свештенством и монаштвом. 
На хиљаде Никшићана, носећи у рукама свиеће и иконе, дошло је до градског Трга, где је након молитве "Оче наш" и "Симбола вере", беседу одржао богетићки и пешивачки парох, Радмило Чизмовић. 

"Тешко је спорити се са безбожним, тешко је убеђивати безбожног речима зато се за њих треба молити. Пре ћемо их убедити делима милосрђа и доброчинства", поручио је Чизмовић.

Како је казао, литије су показале, да се на правди, братској слози и љубави, равноправности и  помирењу може и мора градити будућност деце и државе Црне Горе. 

"Наше благо су наше светиње, наше благо је наша држава јер ми резервну отаџбину немамо. То је наше благо и наше срце", казао је Чизмовић.

“Оно што вечерас разликује Црну Гору од осталих европских држава”, казао је протојереј стафрофор Миодраг Тодоровић, “је да овде нема вируса али има литија”.

"Као лаик морам рећи да би можда добро било да ови научници који трагају за инјекцијом против овога вируса да је раде на бази духовне радости. Јер та духовна радост греје овај народ скоро три месеца и то је та храна од које се неће огладнети и вода од које се неће ожеднети и надам се, уз Божију помоћ, да ће се то проширити на сву васељену", поручио је Тодоровић. 

Молебан у цркви светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу служен је вечерас у 18 часова, након чега је кренула литија грађана до цркве светог Николаја.

Обраћајући се после молебана протојереј Синиша Јанковић је казао да све оно што су "стицали на прљав и поган начин, што су стицали у мраку годинама, било им је мало па су ударили на цркву божију."

“На Хрста Господа, на цркву, истину и правду Божију. Нису свесни да их Господ гледа са небеса, гледа их са сажаљењем и каже им: “куда сте кренули јадници, куда сте кренули безумници, зар против мене можете ратовати”. Али, шта ће човек јадан, који мисли да је овоземаљско благо једино које човек може стећи у животу, шта ће они када су сиромашни духом, када не знају шта је оно право духовно богатство. Не смемо дозволити да нам скрнаве светињу да нам
узму оно што је најсветије”, казао је он.

Литија у Беранама данас је кренула у 17 часова, из центра града до манастира Ђурђеви ступови, где је служен молебан.

"Кажу да је ово грађанска држава, а на њеном челу је један човек који за себе каже да је председник свих грађана. Ми смо мало збуњени, јер ако је тако како они говоре, зашто ми не осећамо наклоност нашег председника према нама и нашим грађанским правима", казао је након молебана у Беранама свештеник Милош Цицмил.

Литије и молебани одржани су и у Подгорици, Тивту, Бару, Херцег Новом…

Podgoričani se ne plaše Korona virusa - hiljade na ulicama! Dijelite!

Objavljuje Vladislav Dajković u Četvrtak, 12. ožujka 2020.

 

Прочитајте ОВДЕ како су данас прошле литије у другим црногорским градовима.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА