Најновије

КУРТИ СЕ КРИЈЕ ОД ТАЧИЈА! Албанци га јуре по Приштини, морају да заврше једну ствар по хитном поступку!

Педседник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, спреман је да се данас састане са премијером Аљбином Куртијем, али тај сусрет није потврђен, саопштено је из кабинета косовског председника.

Аљбин Курти и Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

"Председник је спреман да се састане данас, али још увек ништа није потврђено", саопштено је из Тачијеве канцеларије, пренела је притистинска Коха.

Курти је у понедељак одбио да се састане са Тачијем у својству председника Покрета Самоопредељење.

Претходно Тачи није одговорио на два Куртијева позива да се састану и разговарају на тему "кородинације по питањима спољнополитичких тема", пре свега дијалога са Београдом.

Тачи је потом отпутовао у вишедневну посету САД, а након повратка је позвао на састанак све лидере парламентарних странака, али се Курти, иако је претходно потврдио долазак, ипак, није појавио са образложењем да нема интереса да са косовским председником разговара у својству председника странке, већ само у својству премијера.

Куртијеве службе саопштиле су у среду за приштинску Газету Еxпрес да би до сусрета са Тачијем могло доћи данас.

Тачи и Курти састали су се само једном од ванредних парламентарних избора у октобр прошле године, када је од лидера Покрета Самоопредељење тражено да предложи мандатара.

Тај сусрет је трајао свега четири минута, након којег је Курти рекао да ће доставити Тачију предлог, а како је предлог изостао, мандат је именован декретом.

Тачка раздора Тачија и Куртија су укидање такси на српске и производе из БиХ и наставак дијалога са Београдом о чему њих двојица имају различите ставове.

Тачи, наиме, сматра да би Курти требало да поступи у складу са захтевима САД и да одмах донесе одлуку о безуловном укидању такси, док је Курти раније најавио да ће ту меру укинути постепено, почев од 15. марта и уз одређене услове.

За постепено и условно укидање такси Курти нема подршку ни коалиционог партнера, Демократског савеза Косова, Исе Мустафе.

Став Куртија о таксама, сматра део владајући и опозиционих партија, је у великој мери наштетио односима Приштине и САД, које су најавиле санкције, као и могућност повлачења својих трупа са косовске територије.

Такође, Курти оспорава Тачију право да води дијалог са Београдом и сматра да је за тај процес надлежена искључиво приштинска влада.

Видео позив Вучића и Меркелове уместо састанка! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА