Најновије

УГЛЕДНИ ПРОФЕСОР ПРЕДЛАЖЕ РАДИКАЛНЕ МЕРЕ: Неутемељено да деца не преносе вирус! То није мишљење струке, већ групе која саветује Вучића!

“У Србији је неопходно увести ванредно стање како би се на време реаговало на ширење коронавируса, а одлука да се не обустави настава је погрешна јер – тврдња да деца не преносе вирус није научно утемељена”, истакао је професор Медицинског факултета Горан Белојевић.

Горан Белојевић (Фото: Јутјуб)

Говорећи о одлуци владе да се за сада не обуставља похађање наставе у школама и на факултетима, Белојевић је рекао да подаци из Кине говоре да деца обољевају од коронавируса, нека су и у тешким стањима, иако јесте тачно да су смртни случајеви код деце много ређи.

"Одмах обуставити наставу", казао је он.

Белојевић је оценио да се тим људи који саветује председника Србије користи логиком "познатог догађаја" као да се ради о грипу, али да овај вирус - то није.

"Ово је необичан епидемиолошки догађај и примењују се радикалне мере, јер време цури и нема одлагања", нагласио је.

“Не можете се играти здрављем деце, зато што је проценат оболеле деце низак”, рекао је и додао да је боље урадити и оно што је наизглед непотребно, само да би се искључило оно што је најгоре.

"Чуо сам премијерку да је рекла да је то мишљење струке, али то није мишљење струке, већ групе која саветује председника", додао је.

Неутемељена је прича да деца не могу да пренесу заразу, нема логике у томе, вирус је вирус и преноси се да живог на живо биће, казао је он и упитао "у чему је разлика између детета и човека".

"Не може се лелујати у оваквој ситуацији. Треба донети радикалне мере много више него што изгледа да је неопходно, морамо да доносимо мере да се отклони могућност да се Србија доведе у тешку ситуацију", појаснио је.

Увођење ванредног стања је неопходно, истакао је, како би се ограничило кретање људи, затвориле границе.

"Нема уласка у земљу, а држављани Србије који уђу морају да иду у самоизолацију, у својој кући и ту бораве са свима, а онда су сви у карантину. Морате бити дисциплиновани, а Срби су недисциплиновани", казао је.

Ово је вирус о коме се врло мало зна, и у ходу се одговара на питања.

"Врло мало знате о непријатељу и понашате се као да је најгори могући непријатељ", каже Белојевић.

Према његовим речима, време цури и биће све теже и теже, као и у Италији, где је "време исцурело, и вирус сад не може" да се заузда.

Белојевић сматра да званичан број заражених у Србији од 35 особе није уопште број заражених него број откривених случајева.

"Број заражених ми не знамо. Никада нећемо знати број заражених, то је проблем у свакој епидемији, заражени сеју вирусе. Искуства из Кине показују да један заражени зарази још 4,8 људи. У шпанској грозници тај број је био два. Па чак и ако је сада два - прогнозе су јако мрачне, и оно што је рекла Ангела Меркел је близу предвиђања", сматра он.

О вирусу се, како каже, сазнаје у ходу, не зна се тачно ни на које се све начине преноси и о њему врло мало знамо.

Белојевић је истакао да треба пратити искуства Кинеза, да треба градити монтажне објекте за лечење заражених.

"Не може то да буде по Клиничком центру, лекари морају да буду у скафандерима. У Кини су правили нове болнице, јер морате да испразните зграду да бисте уносили друге пацијенте. Не можете да заразите остале. Морају бити празне зграде, само за то и тамо се смештају само они који су непосредно животно угрожени. Италија нема довољно респратора, они морају да раде тријажу и на респираторе стављају млађе пацијенте јер они могу да преживе - то је принцип који се примењује у катастрофи".

Додао је да је и забрана летова између САД и Европе, коју је увео председник Доналд Трамп, уведена је на савет стручњака у тој земљи.

Упитан када се може очекивати крај епидемије, он је подсетио да је Трамп рекао да "нема ништа од Олимијских игара у јулу".

"Он то не говори јер не воли Јапанце, већ зато што су му то рекли из америчког Центра за превенцију болести. И из СЗО су рекли - ангажујте све ресурсе, нема приче о спорту, туризму, политици, сада се треба бавити само епидемијом, а то се може само ако се уведе ванредно стање", закључио је он.

Прочитајте ОВДЕ зашто Србија затвара границу са Румунијом.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА