Најновије

АМЕРИКА КОРИСТИ ПАНДЕМИЈУ НА НАЈПОДЛИЈИ НАЧИН! Усред хаоса шаљу системе Патриот! Кукавички напади на иранске снаге!

Уз пандемију коронавируса која доминира пажњом света, лако је заборавити да су САД у суштини у рату с Ираном, само у четвртак увече, су спровели велику ваздушну акцију бомбардовања више проиранксих мета широм јужног Ирака.

Амерички маринци (Фото: marines.mil)

Као одговор на претходне ракетне нападе на Камп Таји у којима су у среду убијена два Американца, Пентагон је изјавио да су „све опције на столу“ - што сугерише да би могло доћи до још неких удара. Пентагон је саопштио да је покренуо "пропорционалан" одговор на пет оружаних објеката Катајиб Хезболаха.

Ирачка влада одмах је осудила нападе не само неовлашћеним кршењима њеног ваздушног простора, већ и убиство неколико припадника ирачких снага сигурности.

Главни амерички генерал у региону, Франк МекКензи, потпуно је занемарио осуду багдада на присуство америчких трупа, рекавши притом да су ирачке снаге криве што су они тамо. Многи официри у ирачкој војсци у суштини виде Хезболаа као де факто продужење националних снага. 

Ирак је одмах осудио ваздушни напади од стране САД у петак, у којима је речено да су убили шест особа и упозорили на опасне последице за оно што се назива кршењем суверенитета и циљаном агресијом на редовне оружане снаге нације.

Министарство спољних послова надаље је позвало амбасадоре САД и Велике Британије након напада. Али Пентагон се не повлачи. "Ове локације које смо погодили јасне су локације терористичких база", рекао је у петак МекКензи.

На питање о жестоком одговору Ирака он је рекао: "Ако су ирачке војне снаге тамо, рекао бих да вероватно није добра идеја да се позиционирате са Хезболахом након напада у којем су убијени Американци и чланови коалиције."

Полиција еврпских земаља стиже на грчко-турску границу уз српске ратне песме! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА