Најновије

Још пет заражених коронавирусом у Србији, укупно 46!

У Србији је до 20 часова 14. марта регистровано укупно 46 потврђених случајева коронавируса, што је петоро више него јутрос у осам сати.

Златибор Лончар (Фото: Јутјуб)

У Србији је регистровано пет нових случајева коронавируса, рекао је министар Златибор Лончар на конференцији за медије.

Током дана је тестирано 12 особа од којих је пет позитивно, рекао је Лончар. Тренутно је у Србији укупно 46 особа позитивно на коронавирус.

У току је конференција на којој се са новим подацима обраћају министар здравља Златибор Лончар као и представници здравствених установа.

Нови подаци требало је да буду објављени у 18 часова, али је термин померен на 20 часова, те је одложена и конференција.

Четири пацијента и даље се налази у КЦ Војводине.

На констатацију да неки трговци користе ситуацију да би остварили личну корист, повећавајући цене дезинфекционих средстава Лончар је поручио: "Грађани не заслужују да буду жртве и да се њихова забринутост злоупотребљава."

"Такође, апелујем да будемо солидарни и да знамо да и другим људима то исто треба", додао је Лончар обраћајући се онима који купују средства и маске у већим количинама него што је потребно.

"Кинески држављан који је заражен је на инфективног клиници и у стабилном је стању", рекао је Лончар.

Министар је упитан о ситуацији на Косову и Метохији и немогућности да се доставе лекови због затворених администативних линија.

"Имају све потребно, али што буде неопходно, наћи ћемо начина да им доставимо. Жао ми је што је тако. Апсолутно и тамо пратимо ситуацију као и овде", објансио је Лончар.

"Наш председник је у комуникацији са председником Кине. Стручњаци из Кине ће доћи и пренети своје искуство. Размишљамо о више сценарија. Нисам сигуран да ми можемо толико брзо да изградимо болнице као у Кини, али имамо друга решења. Разматрамо да неке друге зграде преуредимо", рекао је министар.

Он је говорио о седници кризног штаба одрђаној раније током дана. "Ова ситуација мора да се прати из сата у сат. Све информациоје морају да буду доступне кризном штабу да бисмо могли да реагујемо. Уређено је максимално од мера које су донете, али ту не може да се стане јер ово неће стати. СКупили смо све информације за оно што се дешава у Србији, али и информације које су нам доступне о ситуацији у региону, Европи и Америци. Покушавамо да нађемо најбоља решења у искуству оних који су ово већ прошли. Ово је глобални проблем", рекао је Лончар.

"Све препоруке струке смо спровели и тако ћемо и даље радити", одговорио је Лончар на питање о евентуалном затварању школа.

Директорка института "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је критерујуме за тестирање на коронавирус.

"Први критеријум је да је био у некој од земаља где је присутна трансмисија, а други је да је био у контакту са особом код које је потврђен коронавирус", рекла је Кисић Тепавчевић.

"Укупно 12 пацијената је на Инфективној клиници Клиничког центра Србије, нико од њих није на респиратору. У Новом Саду су четири пацијента, од њих је један у озибљном стању. Један пацијент је у Панчеву и није на респиратору. Петоро је у Нишу и сви су у добром стању. Једна пацијент је у болници у Крагујевцу. Највише заражених је из Београда", рекао је министар Лончар.

Градоначелник Београда објаснио је да се мере града претежно односе на градски превоз.

"Тамо где имамо потрешкоћа, решавмао. Градски саобраћај је највећи изазов, не само за Београд. Од градског секретара смо од првог дана тражили мере. У току дана је просечна попуњеност превоза била 70-80 посто. Није циљ да неко пребројава путнике, циљ је да када је оптималан број саобраћај функционише. Када је велики број људи у питању препорука је да се не стаје на стајалишту већ да се позове и да се повећа број на тој линији, " рекао је градоначелник Зоран Радојчић.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је улаз на Косово могућ само уз косовска документа.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА