Најновије

Корона вирус је пандемија или нова економска бомба?!

Корона вирус или ти КОВИД-19 је нова пошаст којом је свет заокупљен. Овај вирус је у кратком року направио велике финансијске проблеме многим државама. Кина је првенствено осетила економску штету од овог новог вируса а самим тим и економије многих других земаља које су наслоњене на Кину. Пад берзе у Европи и Америци довољно говори каква је пошаст наступила, а она је првенствено економска по последицама.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра “Мајак”

И док Кинески званичници јављају статистичке податке да се већ преко 70% заражених успешно излечило и да је смртност испод 4% и то код најризичнијих група хроничних болесника који су свакако под великим ризиком и од обичног грипа. Европа трпи последице или лоше организованости или великог утицаја панике оних који се неодговорно понашају у овој ситуацији.

Државе на све могуће начине желе да смање ширење овог вируса и за сад то и успева у једном броју земаља док је нпр. у Италији права паника међу људима који беже из карантина тако додатно погоршавајући и овако лошу ситуацију у тој земљи али и представљају претњу за друге земље у окружењу.

Огроман економски пад су првенствено осетиле авио и друге превозничке компаније који се у овом тренутку процењује на 130 милијарди еура и то је процена  само на основу непотпуних података а сматра се да је ситуација много гора. Све што се увози из Кине, а зна се да је тамо много мултинационалних компанија преселило своје фабрике, је сада на чекању. А то само ствара додатне проблеме компанијама које увозе компоненте из Кине за своје производе. Кина је једна дисциплинована земља и може се рећи да употребљавају сва могућа средства како би сузбили ширење овог вируса али не толико због опасности због самог вируса јер је статистика јасна. Него првенствено Кинези на овај начин спашавају економију. Стижу разне информације везане за берзанско пословање које кажу да су ову ситуацију искористили они који су хтели да врате под своје окриље многе компаније чије су акције продате странцима раније. Сада су многе компаније враћене у власништво Кинеских фирми за много мање паре где ће будуће  дивиденде  али и технолошки напредне технологије остати у Кини.

Сви ратови, пандемије и сличне пошасти увек имају одраз и у економији. Многи се ратови креирају и воде због ресурса и чисто геоекономских разлога а скоро никад због оне магле коју углавном просипају зване заштите људска права и сл. Да ли је овај вирус природно настао или вештачки питање је на које можда никад неће бити одговора али смо савршено сигурни да ће неко огромне паре зарадити на продаји вакцина и лекова у будућем времену само по овом основу. Али смо исто тако сигурни да ће многе компаније имати огромне губитке. Прве гране на удару су саобраћај тј. превоз путника и туризам а онда редом остале гране привреде посебно оне које су зависне од увоза. Много људи ће остати без посла услед нагло смањене тражње у туризму на коју не можете да утичете ни на који начин јер је само проглашење пандемије од стране Светске Здравствене Организације довољан разлог да људи који су одговорни према себи и другима смање сваки вид путовања посебно у ризичне земље. Али и мере многих држава које забрањују окупљања већег броја људи па чак и улазак појединим држављанима страних земаља у сопствену земљу а све у покушају да се максимално држи под контролом раст заражених вирусом. Мере које су у Италији тренутно на снази где је забрањен сваки вид окупљања и рада тј раде само апотеке и продавнице је покушај да се доста лоша ситуација преокрене јер је број умрлих на скоро 7% или преко 1000 тренутно.

Као и увек неко ће из овог процеса изаћи богатији а многи ће бити и уништени финансијски. У исто време отворио се и фронт везан за одсуство договора чланица ОПЕК-а око производње нафте након чега је нафтни рат у пуном јеку између великих сила. Можда има неко ко још верује да се овакве ствари случајно догађају али то оставимо свакоме на размишљање.

Пронађена књига од пре 40 година, која објашњава како ће корона напасти! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА