Најновије

ОН ЋЕ ЗАПОВЕДАТИ УДАРНИМ ЈЕДИНИЦАМА СРПСКОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА: Предводиће Орлове у напад!

Ударна јединица Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије добила је новог команданта. Пуковник Зоран Продановић постављен је на чело 98. ваздухопловне бригаде (вбр) коју чине три ескадриле на аеродромима Лађевци и Ниш наоружане Орловима, новим борбеним хеликоптерима Ми-35М, Х145М, Газелама и транспортним хеликоптерима Ми-8.

Авиони Ј-22 "Орао" 98. ваздухопловне бригаде (Фото: vs.rs)

Информација о смени досадашњег комаданта пуковника Дејана Васиљевића који је командовао бригадом од 2017. није објављена. Ранија пракса у информисању јавности била је да се објави промена на дужностима за које је предвиђено да се официри постављају и смењују председничким указом јер су предвиђене за генералске чинове.

Место комаданта 98. вбр раније је било формацијско место за чин пуковника. Правилником који је потписао министар одбране Александар Вулин 18. децембра 2019. прописано је да командант 98. вбр има чин бригадном генерала. Према Закону о Војсци Србије на формацијска места за која је прописан чин генерала официри се постављају и разрешавају указом председника.

За персоналну промену у 98. вбр сазнало се посредно кроз извештај у посети министра Вулина бази Лађевци 3. марта када је први пут пуковник Продановић представљен као командант.

Досадашњи и нови командант 98. вбр су пилоти Орла. Преседан је да да је отишао млађи, а постављен старији официр – Продановић је рођен 8. јула 1966. године, а Васиљевић 17. јуна 1968. године.

Према Закону о Војсци Србије Продановић на свој следећи рођендан морао би да иде у пензију јер је предвиђено да официрима чина пуковника професионална служба престаје по сили закона са навршене 54 године живота и 40 година пензијског стажа. Продановић када постане бригадни генерал може да остане у служби још једну годину, али закон дозвољава и до две године продужетка преко законског лимита.

Продановић је постао пилот 1989. године у 38. класи некадашње Ваздухопловне војне академије (ВВА). Од почетне дужности био је пилот у 98. бригади која је у то време имала командну и две ескадриле на аеродрому Петровац у Македонији, а једну ескадрилу на аеродрому Лађевци.

Продановић је летео на јуришном авиону Орао у 241. ловачко-бомбардерској ескадрили. Са јединицом је "прекомандован" на Лађевце фебруара 1992. године када су се федералне оружане снаге повуке из Македоније на север.

Новинари који су се бавили војним темема познавали су Продановића јер је дуго био задужен за информисање јавности. На дужностима у штабу 98. вбр дошао је до места заменика команданта.

Шта је Путин коначно потписао, прочитајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА