Најновије

"На корак од диктатуре"

Председник Српске напредне странке (СНС) и Србије је синоћ одузео Народној скупштини Уставом дефинисану надлежност одлучивања о увођењу ванредног стања, указује у саопштењу покрет Доста је било (ДЈБ).

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Тиме је, према ставу ДЈБ, „практично извршио државни удар, уз отворено саучесништво председнице Владе и председнице Народне Скупштине“. У саопштењу ДЈБ указује да је „Србија на корак од диктатуре“ и подсећа да се на „епидемије и пандемије односи Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама“.

Према оцени ДЈБ, „несхватљиво је да председник СНС, председница Народне скупштине и председница Владе не познају законе, не поштују Устав и злоупотребљавају свој положај, практично суспендујући највише законодавно тело“.

„Изгледа да је за председника СНС много важније питање како одгодити пропале изборе од поштовања Устава и закона Републике Србије“, наводи ДЈБ. „Председник СНС и Србије противуставно је преузео ингеренције Скупштине и прогласио да су одлуке Владе, чији рад Скупштина треба да контролише, изнад Устава Србије“, образлаже ДЈБ. Уз подсећање да је пре само 10 дана председник СНС и Србије расписао парламентарне изборе, ДЈБ напомиње да је после тога Народна скупштина наставила да заседа и доноси законе.

„То је правдано завршавањем ‘неодложних послова’. Увођење ванредног стања, изгледа, за председника СНС и председницу Народне скупштине, не спада у категорију ‘неодложних послова'“, наглашава ДЈБ. Према процени ДЈБ, „наредних 48 сати ће показати да ли је намера председника СНС била само да се самопромовише на РТС“ и да ли ће председница Народне Скупштине поштовати Устав и заказати седницу Скупштине која ће расправљати о увођењу ванредног стања.

У саопштењу ДЈБ најављује да ће се борити против „кршења Устава, суспендовања Народне Скупштине и практичног увођења диктатуре под плаштом опасности од вируса свим расположивим правним средствима“.

Еидемија је само повод за промену правила велике игре. Пуцају шавови глобализације! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА