Најновије

РАДИЋ ЖЕСТОКО КРИТИКОВАО ВЛАСТ: "Ванредно стање уведено јер је био потребан политички театар! Исмевали вирус, а сада..."

Увођење ванредног стања уместо ванредне ситуације због коронавируса је непримерена мера, сматра војни аналитичар Александар Радић.

Aлександар Радић (Фото: Јутјуб)

Наша власт, како је навео, после конфузног увођења у кризу, са олаким доживљавањем проблема, сад покушава радикалним мерама да покрије нечињење са почетка избијања епидемије коронавируса на европском простору.

Он је упитао због чега је одлучено тако драматично покретање теме ванредног стања у Србији, а не ванредне ситуације, јер Србија има закон који прецизно помиње проглашавање ванредне ситуације због избијања епидемије, оцењујући да је ванредно стање непримерена мера.

"Ванредно стање је уведено јер је био потребан политички театар, ванредна ситуација је тема која долази на владу и о томе одлучује премијерка, тај механизам је примеренији. Али када вам треба политички театар, увеђење термина врховни командант, слика о томе да чините све - онда вам треба ванредно стање", оценио је Радић.

Ми немамо масовне нереде као озбиљан изазов, да би се прибегло таквој мери, додао је.

"Мрачно у овом сценарију је да можемо да дођемо до ограничења слободе говора, може да се деси да кажу - не можете да имате критички тон", рекао је он.

Према његовим речима, да је уведена ванредна ситуација и тада би војска ступила на сцену.

"Војска је увек помагала грађанима, и у прошлости са земљотресима, поплавама, епидемијама, то је њен задатак", каже.

Радић је објаснио да војска Србије има искуства са пољским болницама, јер учествује у мисијама у Централноафричкој републици и Чаду, као и да у војсци има стотина људи који су радили у сложеним условима у Африци и знају како се треба поставити у ситуацији као што је велика епидемија.

Говорећи о најави да ће војска чувати болнице, он је рекао да се нада да ће до тога доћи само ако је потребно и да ће се промислити ниво потреба.

"Бојим се да овде више постоји потреба да се покаже војска", додао је.

"Ово је дошло у време припрема за војну параду која је требало да буде одржана пред изборе, то је био један од важних адута за власт, а сад су изгубили ту играчку, а пажња људи усмерена је на преживљавање, и та тема је постала небитна. Сад је ово приика да политичари опет шетају међу војницима", оцењује.

Радић каже да је ово игра симбола.

"Ако прво исмевате идеју да се треба бојати болести, а онда ничим изазвано говорите о војсци на улицама, то је раскорак између тога да са покаже снага и сила и чињенице да смо до пре неки дан исмевали вирус", рекао је.

Војска мора да има довољно капацитета да одговори на ове изазове, каже Радић, она и јесте организација у којој кад дате наређење оно се спроведе и то мора тако да се учини.

"Војни здравствени систем је био ангажован у мисијама у иностранству, где су видели како се суочава са озбиљним болестима", истакао је.

Прочитајте ОВДЕ шта је Зоран Живковић рекао о изборима.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА