Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Војне тајне Бундесвера на аукцији на интернету!?

Немачки истраживачи безбедности купили су на аукцији на интернету расходовани Бундесверов лаптоп рачунар за само 90 евра.

Немачка војска (Фото: Јутјуб)

На рачунару је био низ докумената, укључујући упутства о томе како уништити систем противваздушне одбране ЛеФлаСyс Озелот.

На њему су били тајни документи о покретном ракетном систему који користи немачка војска.

Стручњаци за безбедност компаније Г Дата из Бохума купили су половни лаптоп Бундесвера за 90 евра на интернет платформи за аукције Ибеј. На рачунару је био низ докумената, укључујући упутства о томе како уништити систем противваздушне одбране ЛеФлаСyс Озелот.

То је покретни ракетни систем противваздушне одбране који је први пут инсталиран 2001. године и који се и данас користи. Систем "земља-ваздух" користи се за брзо реаговање против ваздушних претњи, за заштиту командних центара и трупа у покрету. Подаци на рачунару су означени са "VS-Nur fur den Dienstgebrauch" – што значи да је реч о најнижем нивоу тајне.

Небезбедан систем

Тим Бергхоф, стручњак за безбедност који ради за Г Дата, објаснио је да је то робустан рачунар, тежак пет килограма и дизајниран за теренску употребу. Бергхоф је рекао да је уређај вероватно направљен почетком двехиљадитих и да још добро ради.

"Рачунар који смо купили садржи опсежне техничке информације о систему ЛеФлаСyс, укључујуц́и детаљна упутства за његов рад и одржавање. Ту су информације о томе како да се користи систем за нишањење, као и сама платформа за оружје. И наравно, ту су упутства о томе како уништити цео систем да би се спречило да га користе непријатељске снаге", рекао је Бергхоф.

Он и Александра Штер, програмер у тиму Г Дата, направили су детаљну копију рачунара, односно хард-диска.

"Било је лако приступити информацијама. За пријаву у Виндоуз није била потребна лозинка. Пријава за програм који садржи документацију система оружја заштићена је лозинком коју је лако погодити. После те мале препреке можете слободно да прегледате документацију."

Министарство: Податке је требало уништити

Лаптоп је продала фирма за рециклажу из Бингена. За недељник "Шпигл", који је први известио о том случају, Министарство одбране Немачке је саопштило да је компанија за рециклажу одговорна за уништавање података.

"Сви стари рачунари који су кориштени за ЛеФлаСyс, послати су на рециклирање с наредбом да се меморисани подаци на дисковима униште или учине неупотребљивим", рекла је портпаролка Министарства "Шпиглу". "Претпостављамо да је дошло до грешке током рециклирања дотичног рачунара."

То значи да поправка рачунара, односно тамо меморисаних информација, не представља озбиљно цурење података и потенцијалним непријатељима не пружа критичне информације.

Војска је законски обавезна да уништи све податке пре продаје своје ИТ-опреме.

Ово није први такав случај: један шумар из Горње Баварске 2019. је пронашао тајна упутства за покретну ракетну артиљерију типа МАРС, када је на аукцији савезних власти купио четири лаптоп-рачунара.

Прочитајте ОВДЕ   све о руском чуду.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА